Smaczne może być zdrowe – to nie pobożne życzenie, ale fakt, który zaprzecza przeświadczeniu niektórych osób, że tylko tuczące, kulinarne grzeszki mogą być naprawdę pyszne. Warto wiedzieć, że na jakość oraz smak potraw wpływają nie tylko dobre przepisy, najlepsze produkty czy składniki. Istotna jest również obróbka termiczna – gotowanie, parowanie, pieczenie, a także smażenie cieszące się (niesłusznie) złą sławą. Patelnia Philipiak to jedno z naczyń tej cenionej marki, które obala mit o ciężkich, tłustych i niezdrowych smażonych smakołykach.

Jakość i styl naczyń Philipiak

Na pierwszy rzut oka widzimy, że naczynia marki Philipiak są… piękne, rzeczywiście wzornictwo to ogromny atut tej marki. Na tym jednak nie kończą się ich zalety – mocną stroną jest na pewno odporna na uszkodzenia stal szlachetna INOX 18/10. Zwróćmy również uwagę na technologie i rozwiązania, które umożliwiają zdrowe przyrządzanie posiłków, np. bez soli, bez tłuszczu albo z niewielkim jego dodatkiem. Gotowanie, pieczenie i smażenie z marką Philipiak pozwala również zachować większość składników odżywczych, witamin, a także smak i aromat produktów. Nie bez powodu naczynia Philipiak posiadają znak Profilaktyki Cholesterolowej nadany przez Instytut Żywności.

Patelnie Philipiak – asortyment i właściwości

Warto przyjrzeć się bliżej możliwościom i właściwościom patelni Philipiak. Jakby nie było, to właśnie smażenie jest uważane za najbardziej niezdrową formę obróbki żywności, a jednocześnie wszyscy przepadamy za naleśnikami, jajecznicą czy aromatycznym, smażonym mięsem z patelni. Największym atutem jest fakt, że patelnie tej marki umożliwiają wykorzystanie tłuszczów naturalnie występujących w różnych produktach żywnościowych i dlatego można na nich smażyć bez dodawania olejów, oliwy itp. Tak jak wszystkie naczynia Philipiak również patelnie wyprodukowano z doskonałej stali szlachetnej, a ich ogromnym walorem jest akutermiczne dno oraz specjalna groszkowa struktura wnętrza. Co nam to daje w praktyce? Otóż właśnie patelnie o groszkowym dnie umożliwiają smażenie na tłuszczach zawartych w mięsie, przy zachowaniu wartości odżywczych, smaku i aromatu. Warto wiedzieć, że taka obróbka obniża również kaloryczność przyrządzanych dań. Dla wygody i bezpieczeństwa patelnia Philipiak jest wyposażona w ergonomiczne uchwyty, które się nie nagrzewają (termoizolacja). Praktycznym rozwiązaniem jest też termometr w uchwycie pokrywy, mamy bowiem kontrolę nad temperaturą w czasie smażenia. Asortyment z logo Philipiak to:

* patelnia z groszkowym dnem w rozmiarze ø 24 wyposażona dodatkowo w kulistą pokrywę zwiększającą pojemność,
* patelnia królewska o imponującej średnicy ø 32 cm z groszkowym dnem, wykonana z nierdzewnej, kwasoodpornej stali, która nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, ma kulistą pokrywę i termometr w uchwycie,
* patelnia mała (ø 20 cm) z płaskim dnem – praktyczna, poręczna, z kulistą pokrywą,
* patelnia ceramiczna w dwóch rozmiarach – ø 20 cm i ø 24 cm.

Cenne wskazówki, praktyczne porady

Będąc szczęśliwym posiadaczem stylowej patelni Philipiak, warto wiedzieć jak w pełni wykorzystać jej możliwości i przygotować naprawdę dobre i zdrowe potrawy. Na stronie internetowej marki Philipiak znajdziemy szereg ważnych i praktycznych wskazówek dotyczących gotowania, pieczenia, parowania i smażenia. Dowiemy się m.in. jak smażyć na patelni groszkowej bez tłuszczu, dotyczy to takich kulinarnych przebojów jak soczyste mięso bez panierki (z marynatą lub bez), jak zachować chrupkość przyrządzanego mięsa i kiedy warto przykryć je po wysmażeniu. Amatorzy pysznych naleśników, racuchów czy panierowanych kotletów powinni poczytać instrukcję smażenia z niewielką ilością tłuszczu i dowiedzieć się na czym polega tzw. test kropli. Praktyczne i cenne informacje na temat wszystkich naczyń, w tym również patelni Philipiak, znajdziemy tutaj - http://www.philipiaknaczynia.pl/instrukcja-obslugi.

Dom