Pieczywo w tych miejscach powstaje na bieżąco i jest wypiekane w specjalnych ceglano-glinianych lub glinianych piecach piecach tone. Piec zazwyczaj zajmuje centralne miejsce w piekarni i jest sercem takiego miejsca. Chlebowe placki przyklejane są do wewnętrznych ścianek półokrągłego pieca. W gruzińskich piekarniach macie szansę kupić jeszcze ciepły bochenek. Warto spróbować, szczególnie chrupiącej skórki.
Tradycyjny gruziński chleb puri, to okrągły, płaski placek. Wśród specjałów znajdziecie również szoti, lawasze, chaczapuri z różnymi nadzieniami (szpinak-ser, fasola, mięso) a także słodkie wypieki.
W galerii poniżej znajdziecie adresy gruzińskich piekarni.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?