Pierogarnia Warszawa centrum
Lokali serwujących pierogi, zarówno w centrum Warszawy, jak i w innych dzielnicach, nie brakuje. By uświadomić sobie w pełni, jak dużo jest w Warszawie pierogarni, wystarczy zerknąć na poniższą mapę, na której zaznaczonych jest zaledwie kilka miejsc, w których możecie zjeść ten typowo polski przysmak.
A to dopiero początek, bo w stolicy zjecie pierogi nie tylko polskie, ale też zagraniczne. Aby ułatwić Wam wybranie lokalu, przygotowaliśmy specjalny przewodnik po siedmiu najlepszych pierogarniach w Warszawie. Pierogi z mięsem, z kapustą, z owocami, a może kaszanką, bądź oscypkiem? Do wyboru, do koloru! Link do tekstu znajdziecie poniżej:
Czytaj koniecznie: Gdzie na pierogi w Warszawie? Polecamy TOP7 miejsc z najlepszymi pierogami w stolicy [PRZEGLĄD]
Chińska pierogarnia Warszawa
W Warszawie oprócz tradycyjnych polskich pierogów dostaniecie również indyjskie samosy, czyli pierożki w kształcie trójkąta, smażone w głębokim oleju. Przygotuje je dla was Shahi Curry - Restauracja Indyjska. Znajdziecie tu także chińskie baobao, przygotowane przez kucharzy z "Parnik Zamieniecka". Wytwarzane są ze świeżych produktów, bez użycia glutaminianu sodu, przygotowywane na parze, a podawane są w bambusowych koszykach.
Nie zabraknie oczywiście również słynnych tybetańskich momo. "Momo-Smak Kuchnia Azjatycka" zabierze was w tajemnicze regiony Tybetu i zaserwuje pyszne, gotowane na parze pierożki Momo. W kuchni azjatyckiej istnieje wiele rodzajów pierożków momo - występują pod innymi nazwami, mają różny wygląd i sposób przygotowania - upewnijcie się, że spróbujecie wszystkich!
Zobacz też: Mistrzowskie pierogi Magdy Nowaczewskiej. Gotujemy ze zwyciężczynią Master Chefa [WIDEO]
Gruzińskie pierogi w Warszawie
Fani gruzińskiej kuchni również znajdą w Warszawie coś dla siebie - w wielu lokalach można zjeść słynne chinkali. Kluczowy wpływ na gruziński przysmak ma znajdujący się w jego środku bulion - to z jego powodu zjada się pierogi w nietypowy sposób. Do chinkali nie podaje się sztućców, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwycić je w palce (trzymając za miejsce zlepienia), wgryźć się w niego, wypić cały znajdujący się w nim płyn, a następnie skonsumować resztę. Chinkali serwuje wiele gruzińskich restauracji, między innymi słynne Gaumarjos, znajdujące się w al. KEN 47 na Ursynowie.
Innym rodzajem pieroga jest włoskie calzone. To rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie. Takie specjały serwuje m.in. "Prego Mangiare - Pizza Fritta".
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?