Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki po węgiersku

Karola
Przepis na sos: - 1 kg wołowiny, - 2 duże cebule, - 3 papryki (zielona, żółta i czerwona), - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - mąka do obtaczania wołowiny, - sól, pieprz Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), ...

Przepis na sos:
- 1 kg wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- mąka do obtaczania wołowiny,
- sól, pieprz

Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyc na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną makę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną.

Dusić ok. 1 godziny. Paprykę pokroić w cienkie paski i po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem (do smaku) i dusić jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.

Przepis na placki:

- około 0,5 kg dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz

Ziemniaki z cebulą i czosnkiem zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Przelożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół. Można na to jeszcze zrobić kleksa z gęstej śmietany i położyć kilka plasterków pomidora.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto