Przepis na sos:
- 1 kg wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- mąka do obtaczania wołowiny,
- sól, pieprz
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyc na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną makę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną.
Dusić ok. 1 godziny. Paprykę pokroić w cienkie paski i po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem (do smaku) i dusić jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.
Przepis na placki:
- około 0,5 kg dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
Ziemniaki z cebulą i czosnkiem zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Przelożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół. Można na to jeszcze zrobić kleksa z gęstej śmietany i położyć kilka plasterków pomidora.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?