- Wigilia, Boże Narodzenie, Sylwester i Nowy Rok - godziny otwarcia sklepów
- ZTM: Święta w komunikacji miejskiej, czyli zmiany rozkładów jazdy
- Sylwester 2010 w Warszawie: oferty i ceny - kluby, puby, restauracje
Składniki
Barszcz:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 7 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
Ciasto na uszka:
- 20 dag mąki
- łyżka oleju
- sól
Nadzienie:
- grzyby z wywaru
- łyżka tartej bułki
- łyżka masła
- cebula
- jajo
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.
źródło: MM Kraków
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?