Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: barszcz z uszkami

Mały Mikołajek
Mały Mikołajek
Bez tego dania wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. Podpowiadamy, jak samemu zrobić pyszny barszcz czerwony z uszkami.



Składniki

Barszcz:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 20 dag mąki
  • łyżka oleju
  • sól

Nadzienie:

  • grzyby z wywaru
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka masła
  • cebula
  • jajo
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.

2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.

3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.

4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.

5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

źródło: MM Kraków

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto