- Wigilia, Boże Narodzenie, Sylwester i Nowy Rok - godziny otwarcia sklepów
- ZTM: Święta w komunikacji miejskiej, czyli zmiany rozkładów jazdy
- Sylwester 2010 w Warszawie: oferty i ceny - kluby, puby, restauracje
Składniki:
- szklanka masy makowej
- 150 g ugotowanej pszenicy lub suchych ziaren
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek miodu - do smaku
- aromat migdałowy
- 80 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Jeśli nie mamy ugotowanej pszenicy, wystarczy dzień wcześniej zalać na noc ziarna wrzącą wodą, a następnego dnia odcedzić i gotować aż będą miękkie. Ponownie odcedzić.
2. Podsmażamy na maśle pokrojone bakalie, smażymy kilka minut, mieszając. Dodajemy masę makową oraz ugotowaną pszenicę. Następnie miód, aromat migdałowy i cukier puder. Uważajmy, żeby kutia nie była za słodka. Jeszcze dwie minuty podsmażamy.
3. Śmietankę wymieszać z gotową kutią albo podawać w osobnym dzbanuszku. Można zjadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?