Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: kutia

Mały Mikołajek
Mały Mikołajek
Najsłodsza potrawa na wigilijnym stole, a jednocześnie ulubione danie najmłodszych członków rodziny. Pochodzenie kutii przypisuje się kuchni kresowej, gdzie zawsze wchodzi w skład dwunastu tradycyjnych potraw.



Składniki:
  • szklanka masy makowej
  • 150 g ugotowanej pszenicy lub suchych ziaren
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek miodu - do smaku
  • aromat migdałowy
  • 80 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • masło do smażenia


Przygotowanie:

1. Jeśli nie mamy ugotowanej pszenicy, wystarczy dzień wcześniej zalać na noc ziarna wrzącą wodą, a następnego dnia odcedzić i gotować aż będą miękkie. Ponownie odcedzić.

2. Podsmażamy na maśle pokrojone bakalie, smażymy kilka minut, mieszając. Dodajemy masę makową oraz ugotowaną pszenicę. Następnie miód, aromat migdałowy i cukier puder. Uważajmy, żeby kutia nie była za słodka. Jeszcze dwie minuty podsmażamy.

3. Śmietankę wymieszać z gotową kutią albo podawać w osobnym dzbanuszku. Można zjadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto