Kuchnia Pomorza jest tak bogata i zróżnicowana jak cały ten region. Pod tą nazwą kryją się bowiem smaki Kaszub, Kociewia, Żuław, Powiśla... A wszystkie niezwykłe, komponowane przez gospodynie domowe w zależności od ...

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Kuchnia Pomorza jest tak bogata i zróżnicowana jak cały ten region. Pod tą nazwą kryją się bowiem smaki Kaszub, Kociewia, Żuław, Powiśla... A wszystkie niezwykłe, komponowane przez gospodynie domowe w zależności od zasobów spiżarni czy pory roku.
Na wiele z potraw przepisy przetrwały dziesiątki lat, przekazywane z pokolenia na pokolenie i nadal są specjałami na różne okazje.

Warta uwagi jest szczególnie kuchnia Kaszub. Jest niezwykle charakterystyczna - dominują w niej ryby - to efekt dostępu do morza oraz ogromnej liczby jezior.
Z mięsiw na stołach pojawiał się głównie drób, trzymany niemal w każdej zagrodzie, głównie gęsina. Nie brakuje też jako dodatków ziemniaków pod różnymi postaciami oraz np. marchwi i buraków, czy też mało gdzie indziej popularnej brukwi. Warto więc poznać smaki Kaszub i urozmaicać nimi domowy jadłospis.

W tym tygodniu przepisem na pyszną "polewkę" postanowił się z nami podzielić pan Tomasz z Wejherowa. Kaszubi spożywali wiele zup na bazie różnych składników: ryb, mięsa czy warzyw. Zupy były podawane głównie z ziemniakami i stanowiły zdrowe i pożywne danie w ciągu dnia. Do sporządzania zupy kaszubskiej wykorzystuje się surowce łatwo dostępne w każdym gospodarstwie rolnym na Kaszubach: włoszczyznę, pomidory, kości, cebulę, śmietanę i mąkę.e, ciepłe danie w ciągu dnia.


Polewka rybna

Składniki:

1,5 l wody
1 kg drobnych rybek słodkowodnych
1 szklanka śmietany
2 łyżki octu lub kwasek cytrynowy
1 żółtko
2 łyżki mąki
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
sól

Sposób przyrządzenia:



Oczyszczone rybki włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzną i przyprawami, zakwasić (by ryby się nie rozgotowały), gotować 10 min. Ryby i warzywa wyjąć. Warzywa pokroić. Zaprawić zupę śmietaną roztrzepaną z mąką, zagotować. Dodać warzywa i roztarte z małą ilością wody żółtko. Podawać z makaronem lub gotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną z dodatkiem cebuli.

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!