Natalia Huzarewicz jest szefem kuchni, jej mama Jolanta Huzarewicz – właścicielem, załogę tworzy zgrana grupa znajomych. Młoda i energiczna ekipa chce zmienić warszawską gastronomię i nawyki żywieniowe zabieganych mieszkańców stolicy.
Kuchnia to moje środowisko naturalne. Kiedy akurat nie gotuję, myślę, czytam, a nawet śnię o jedzeniu. Szklarnia to mój osobisty egzamin, okazja, by, we współpracy z zespołem, zaprezentować swoje pomysły szerszej publiczności. Mam nadzieję, że go zdam. – mówi Natalia Huzarewicz.
Zupa rybna z owocami morza (na 4 os)
Składniki na wywar:
1 kg różnych kawałków ryb (mogą być głowy, ogony, płetwy, całe małe ryby itd.)
2 średnie marchwie
mały por
1 duża cebula
pół selera
3 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
gałązka świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
łyżka oliwy
łyżeczka soli
2-3 l wody
Do zupy:
3 duże ziemniaki
2 średnie marchwie
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
pół szklanki białego wina
0,5kg filetów z dowolnej ryby
pół szklanki śmietanki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
wybrane owoce morza – np. krewetki i małże
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynam od przygotoiwania bulionu rybnego.
Warzywa kroję w dość drobną kostkę i podsmażam na oliwie w dużym garnku. Kiedy się przyrumienią, dorzucam ryby i chwilę smażę całóść. Zalewam wodą, dorzucam przyprawy i gotuję ok 2 godzin.
Czytaj też: Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem
Po tym czasie przecedzam bulion przez gęste sito i zabieram się za przygotowanie zupy.
Warzywa (bez ziemniaków) kroję ponownie w drobną kostkę i podsmażam lekko na oliwie, wlewam białe wino i bulion. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dorzucam do gotującej się zupy. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaję do zupy pokrojone w duże kawałki filety rybne i wybrane owoce morza. Gotuję krótko (żeby kawałki ryby się nie rozpadły). Przed podaniem doprawiam, dodaję śmietankę i posypuję natką pietruszki.
Mule z pomidorami w białym winie (na 1 porcję)
Składniki:
250-300g muli
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 pomidor concasse (należy go sparzyć wrzątkiem, a następnie zanurzyć na chwilę w wodzie z lodem, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, miąższ wyrzucić, resztę pokroić w drobną kostkę)
łyżka oliwy
lyżka masła
garść posiekanej natki pietruszki
pół szklanki białego wina
pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalonkę drobno siekam, podsmażam na rozgrzanej oliwie. Dodaję pomidory i wino, wrzucam mule i duszę całość, aż mule się otworzą. Na koniec dodaję masło i pieprz, przed podaniem posypuję pietruszką. Podaję z dużą ilością jasnego pieczywa.
źródło: Restauracja Szklarnia (www.restauracjaszklarnia.pl)
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?