Restauracja Szklarnia to nowe miejsce na mapie Warszawy, zlokalizowane w Soho Factory. Autorskie menu Natalii Huzarewicz łączy wpływy kuchni śródziemnomorskiej z prostotą i sezonowością. Sercem restauracji jest ogród i prawdziwa szklarnia, w której uprawiane są warzywa i zioła.

Natalia Huzarewicz jest szefem kuchni, jej mama Jolanta Huzarewicz – właścicielem, załogę tworzy zgrana grupa znajomych. Młoda i energiczna ekipa chce zmienić warszawską gastronomię i nawyki żywieniowe zabieganych mieszkańców stolicy.

Kuchnia to moje środowisko naturalne. Kiedy akurat nie gotuję, myślę, czytam, a nawet śnię o jedzeniu. Szklarnia to mój osobisty egzamin, okazja, by, we współpracy z zespołem, zaprezentować swoje pomysły szerszej publiczności. Mam nadzieję, że go zdam. – mówi Natalia Huzarewicz.


Zupa rybna z owocami morza (na 4 os)

Składniki na wywar:
1 kg różnych kawałków ryb (mogą być głowy, ogony, płetwy, całe małe ryby itd.)
2 średnie marchwie
mały por
1 duża cebula
pół selera
3 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
gałązka świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
łyżka oliwy
łyżeczka soli
2-3 l wody

Do zupy:
3 duże ziemniaki
2 średnie marchwie
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
pół szklanki białego wina
0,5kg filetów z dowolnej ryby
pół szklanki śmietanki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
wybrane owoce morza – np. krewetki i małże
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynam od przygotoiwania bulionu rybnego.
Warzywa kroję w dość drobną kostkę i podsmażam na oliwie w dużym garnku. Kiedy się przyrumienią, dorzucam ryby i chwilę smażę całóść. Zalewam wodą, dorzucam przyprawy i gotuję ok 2 godzin.

Czytaj też: Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem

Po tym czasie przecedzam bulion przez gęste sito i zabieram się za przygotowanie zupy.
Warzywa (bez ziemniaków) kroję ponownie w drobną kostkę i podsmażam lekko na oliwie, wlewam białe wino i bulion. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dorzucam do gotującej się zupy. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaję do zupy pokrojone w duże kawałki filety rybne i wybrane owoce morza. Gotuję krótko (żeby kawałki ryby się nie rozpadły). Przed podaniem doprawiam, dodaję śmietankę i posypuję natką pietruszki.


Mule z pomidorami w białym winie (na 1 porcję)

Składniki:
250-300g muli
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 pomidor concasse (należy go sparzyć wrzątkiem, a następnie zanurzyć na chwilę w wodzie z lodem, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, miąższ wyrzucić, resztę pokroić w drobną kostkę)
łyżka oliwy
lyżka masła
garść posiekanej natki pietruszki
pół szklanki białego wina
pieprz

Sposób przygotowania:
Czosnek i szalonkę drobno siekam, podsmażam na rozgrzanej oliwie. Dodaję pomidory i wino, wrzucam mule i duszę całość, aż mule się otworzą. Na koniec dodaję masło i pieprz, przed podaniem posypuję pietruszką. Podaję z dużą ilością jasnego pieczywa.

źródło: Restauracja Szklarnia (www.restauracjaszklarnia.pl)

Zostaw e-mail, a my dostarczymy Ci najświeższych informacji

Gastronomia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!