Rest. Baczewskich – poznaj kuchnię lwowsko-warszawską

materiał informacyjnyZaktualizowano 
Kulinarna mapa Warszawy pełna jest różnorodnych propozycji, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Dla miłośników czarujących wnętrz, tradycyjnych nalewek, a przede wszystkim smacznego jedzenia, obowiązkowym punktem jest Rest. Baczewskich – urokliwe miejsce w Pałacyku Szucha, które oferuje tradycyjną lwowsko-warszawską kuchnię z nutką nowoczesności.

Otwarta niedawno Rest. Baczewskich to siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji. Ich dzieje splatają się nierozerwalnie nie tylko ze względu na nazwę będącą synonimem wysokiej jakości, ale też niezwykle zgrabne połączenie tradycji z nowoczesnością, które odnajdziemy zarówno na talerzu, jak i we wnętrzach neorenesansowego pałacyku Szucha. Pierwszą miłą niespodzianką jest niezwykle elegancki wystrój lokalu, w którym gości witają repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski oraz portret samego Józefa Adama Baczewskiego wiszący nad nastrojowym kominkiem. Całość dopełnia obecność słynnych nalewek w gustownych karafkach i gąsiorach oraz unosząca się w powietrzu muzyka, splatająca się z wyśmienitymi zapachami.

Powiew tradycji odnajdziemy również na talerzu – w menu trafimy na takie propozycje jak tatarska horda czy ułańska fantazja, które nawiązują do lwowskiego klimatu i łączą smaki kultur. Tatar nie jest daniem Lwowskim, ogólnie w restauracji serwujemy elitarną kuchnię warszawską. Wspólna gastronomiczna historia oznacza również przywiązanie do lokalnych receptur i produktów, a wszystko to gwarantuje oryginalną i niespotykaną mieszankę trzech kuchni – staropolskiej, warszawskiej i lwowskiej - przyprawionych nutą nowoczesności. Menu Rest. Baczewskich jest zatem połączeniem dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich propozycji, wśród których odnajdziemy m.in. flaki po warszawsku czy śledzia pod szubą. Tutaj napisał bym o pomoście pomiędzy Lwowem a Warszawą, na podstawie pięciu dań i tu jest sało, banosz, śledź pod szubą, zupa berdyczowska mizeria po lwowsku, pomostem też są nasze nalewki. Nad jakością i kompozycją menu czuwa znany i ceniony szef kuchni Artur Cichomski.

Lokal przyjął imię Baczewskich, które silnie kojarzone jest z marką pamiętnych trunków. Wśród najsłynniejszych propozycji restauracji znajdują się więc liczne autorskie koktajle i nalewki

- Choć Restauracja Baczewskich to silne nawiązanie do tradycji, chcemy zaproponować gościom oryginalną kuchnię z nutą nowoczesności. Zarówno wystrój przestrzeni mieszczącej się w urokliwym Pałacyku Szucha, jak i nasze nalewki to elementy, których nie znajdziemy w żadnym innym lokalu - mówi Rafał Borowski, dyrektor zarządzający Rest. Baczewskich.

Rest. Baczewskich to miejsce zupełnie nowe i przepełnione sentymentem do tradycji, które oferuje coś dla każdego. Dzięki klimatycznym wnętrzom, wyśmienitej karcie dań oraz atrakcyjnej lokalizacji, lokal to doskonałe miejsce na każdą okazję – od romantycznej kolacji po spotkanie biznesowe.

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Rest. Baczewskich – poznaj kuchnię lwowsko-warszawską - Warszawa Nasze Miasto

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3