Szukacie pomysłu na ciekawą niedzielę? Jeśli tak, to koniecznie wybierzcie się dziś do Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich na odbywający się po raz pierwszy Warszawski Festiwal Kulinarny – Rośliny, Owady i Miód.
Warszawski Festiwal Kulinarny - Rośliny, owady i miód, 9-10 września, Ogród Botaniczny UW, Al. Ujazdowskie 4, wstęp: dorośli : 10 zł, dzieci : 5 zł
Podczas Festiwalu września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do do-brego jedzenia.
„Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!” zaprasza Grzegorz Łapanowski
Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczycie się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznacie tajniki domowego ogrodnictwa a ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego będziecie mogli spróbować dzikich roślin jadalnych i dowiedzieć się, jak tworzyć swoje kompostowniki.
Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od
Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.
Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.
Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Na miejscu kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek!
Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Warsztaty poprowadzą Jakub Emanuel Malec - Szef Kuchni hotelu Novotel Warszawa Centrum oraz Magdalena Święciaszek – aktywistka ruchu Slow Food Youth Warszawa.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?