18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Sery pleśniowe - czy można jeść w ciąży ?

Kobiety spodziewające się dziecka powinny zaplanować swój dzienny jadłospis, eliminując z niego sery pleśniowe i inne produkty, które mogą zaszkodzić dziecku. Racjonalne odżywianie w ciąży jest bardzo istotne, dzięki odpowiednio zróżnicowanym posiłkom maluch będzie rozwijał się zdrowo.
 abcZdrowie

Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety, która dokłada wszelkich starań, by odpowiednio zatroszczyć się o zdrowie swoje i rozwijającego się w brzuszku dziecka. W trakcie oczekiwania na narodziny dziecka przyszłe mamy dbają o swoje ciało, chodząc na ćwiczenia dla kobiet w ciąży, stosując starannie dobrane kosmetyki, a także komponując zdrowe posiłki na każdy dzień tygodnia. Zdrowe odżywianie w ciąży jest bardzo istotne, dlatego nie można pozwolić sobie na wszystkie przyjemności, gdyż niektóre pokarmy mogą zaszkodzić dziecku. Jakich potraw należy unikać w ciąży? Przede wszystkim powinno się wystrzegać spożywania surowych mięs i ryb, a także bardzo pikantnych potraw powodujących zgagę. Do produktów, które nie są zalecane podczas ciąży można zaliczyć również sery pleśniowe.

Wyeliminowanie serów pleśniowych z diety ciężarnej

Kobiety ciężarne powinny pomyśleć o urozmaiconej diecie, bogatej w witaminy i inne cenne składniki odżywcze. Zróżnicowanie posiłków nie oznacza jednak tego, że przyszłe mamy mogą jeść wszystko, na co tylko mają ochotę. Do takich niezdrowych przekąsek zaliczają się sery pleśniowe, które są odradzane ciężarnym. Czy z tego typu potraw należy rzeczywiście rezygnować podczas ciąży? Okazuje się, że tak. Pleśniowe sery w odmiennym stanie są niewskazane, dlatego lekarze prowadzący ciąże informują o tym swoje pacjentki już na pierwszej wizycie. Jaki jest tego powód? Przede wszystkim przekąski takie wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka, które bywa siedliskiem bakterii ‒ Listerii monocytogenes. Przedwczesny poród, zwiększone ryzyko poronienia, śmierci płodu lub pojawienie się wielu innych chorób to skutki obecności w organizmie ciężarnej groźnych bakterii.

Zarazki wywołujące listeriozę mogą być przeniesione do płodu przez łożysko, dlatego są tak bardzo szkodliwe dla rozwijającego się maleństwa, nawet jeśli u przyszłej mamy nie pojawiły się żadne niepokojące objawy. Warto więc w trosce o zdrowie swoje i malucha zastąpić te niezdrowe potrawy wartościowymi przekąskami. W sklepach jest sporo przysmaków, trafiających w różne gusta kulinarne, wystarczy dobrze poszukać i dokładnie zapoznać się z ich składem. Szczegółowe czytanie składu danych potraw jest bardzo istotne nie tylko podczas ciąży.

Sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka

Przyszłe mamy są znacznie bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli, dlatego dietetycy wykreślają z jadłospisu kobiet w ciąży sery pleśniowe. Czy wszystkie sery pleśniowe należy unikać podczas ciąży? Ciężarne, które uwielbiają tego typu przekąski mogą wybierać te, które powstają z mleka pasteryzowanego. Przyglądając się etykietom na opakowaniu, można dostrzec, że na półkach sklepowych jest wiele pasteryzowanych serów pleśniowych i innych podobnych przekąsek, wystarczy dobrze poszukać. Produkty tego typu wytwarzane są z mleka poddanego mikrofiltracji lub pasteryzacji. Taki proces produkcji zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Należy jednak pamiętać, że wybierając takie przysmaki, trzeba zachować szczególną ostrożność i bardzo dokładne czytać etykiety dołączone do opakowania. W razie wątpliwości można wypytać sprzedawcę o ich skład.

Podczas ciąży całkowicie bezpiecznie można spożywać mleczne produkty fermentowane, sery twarde, mascarpone, sery twarogowe, które są bardzo dobrym zamiennikiem serów pleśniowych. Starannie dobrane sery są idealnym źródłem wapnia i białka, dlatego polecane są przyszłym mamom, a jak wiadomo, dieta ciężarnej powinna być zróżnicowana i bogata w różnorodne składniki odżywcze. Niemniej jednak należy sobie uświadomić, że nie wszystkie przysmaki są zdrowe, a w trosce o dziecko warto zrezygnować z serów pleśniowych powstałych z niepasteryzowanego mleka i innych niezdrowych przekąsek.

Wsparcie redakcyjne od:

abcZdrowie.pl

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

08.05.2014, 13:05

Najbardziej niezdrowe przekąski w trakcie ciąży to : alkohol, papierosy, balangowanie, niedosypianie, mąż brutal , teściowa schizofreniczka, brak pieniędzy i perspektyw na godna życie.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3