Ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżka wody
Całe jaja ubijać z cukrem i cukrem waniliowym około 8 minut. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wodę z olejem. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Piec około 15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 placki.
Masa
800 ml śmietany kremówki 30 proc.
4 cukry waniliowe (razem 32 g)
400 g sera homogenizowanego
6 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać serek i ostudzoną żelatynę. Masę podzielić na połowę i rozdzielić na oba biszkopty.
Jeden biszkopt pozostawić jako głowę zająca. Z drugiego wyciąć obręczą tortownicy po obu przeciwnych stronach uszy, wtedy zostanie kokarda.
Wycięte części przykładamy do głowy z pierwszego biszkoptu, tworząc zająca.
Dodatkowo przygotować:
200 ml zimnej kremówki 30 proc.
1 cukier waniliowy
1 łyżeczkę żelatyny
1 łyżeczkę gorzkiego kakao
Parę kostek potartej gorzkiej czekolady
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić. Do kremówki dodać przesiane
przez sitko kakao (wtedy nie powstaną grudki) i cukier waniliowy. Ubić, dolewając wystudzoną żelatynę. Masę i potartą czekoladę użyć do dekorowania zająca.
Przed podaniem na stół udekorować kokardę lentilkami, nie wcześniej, bo cukierki puszczają swój barwnik.
Ciasto i masy mogą być różne, to tylko propozycja.
Nigdy nie miałam talentu do rysowania, więc mój zając wygląda jak skrzyżowanie bobra z kotem :)) Ale tu nie chodzi o przepis, tylko o pokazanie, jak łatwo zrobić to sympatyczne zwierzątko.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?