Slow food, czyli gdzie spokojnie i zdrowo zjeść w Warszawie

Idea Slow Food powstała w opozycji do ruchu Fast Food. Zamiast spożywania w pośpiechu, nierzadko na ulicy i w zgiełku, produktów wysoko przetworzonych, zwolennicy slow food namawiają nas, by delektować się każdym kęsem zdrowych posiłków. Czy w dzisiejszym świecie jest to jeszcze możliwe? Co może nas przekonać do zmiany nawyków żywieniowych?

Slow food to w dokładnym tłumaczeniu powolne jedzenie. Oznacza to spożywanie oraz przygotowywanie posiłków w spokoju, delektowanie się nimi, odkrywanie nowych smaków i zapachów. Wskazane jest przy tym kupowanie zdrowej i ekologicznej żywności - bez konserwantów, polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych barwników i aromatów. Slow food nie uwzględnia także smażenia i działania na żywność wysokim ciśnieniem.

Czytaj także: Nowe prawo zabrania hodowania kur w ciasnych klatkach. Jajka będą bardziej ekologiczne

Co to jest slow food

Filozofia tego ruchu zakłada nie tylko delektowanie się potrawami, na których przygotowanie poświęcamy więcej czasu, ale - w konsekwencji - zwolnienie tempa życia. Skoro odchodzimy od sztuczności, to zbliżamy się do natury i w otoczeniu przyrody powinniśmy spędzać jak najwięcej czasu. Należy zatem zrezygnować z dodatkowych obowiązków i nadgodzin w pracy, a w konsekwencji pozbyć się od stresu związanego z przeświadczeniem, że nigdy nie zdążamy na czas.

Idea slow food jest z góry odrzucana przez mieszkańców większych miast. Twierdzą oni, że nie mają czasu na szukanie zdrowej żywności, wielogodzinne przygotowywanie posiłków, spacery i wycieczki na łono natury. Okazuje się jednak, że nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.

Gdzie znaleźć zdrową żywność?

Jak mamy otworzyć się na filozofię slow food, skoro zamiast smażenia mamy dusić, wędzić, marynować i wyciskać? Z pomocą przychodzą sklepy ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich wszystko, czego potrzebujemy, a nawet więcej - produkty, o których istnieniu może nigdy nie wiedzieliśmy. Naturalne miody - spadziowe, lipowe, gryczane, oleje - kokosowe, kukurydziane, świeże soki i syropy, kawy ziarniste nierzadko palone na miejscu - w sklepie, rozmaite sery, wędliny, pieczywo i ciasta.

Sklepy z ekologiczną żywnością

Gdzie znaleźć sklepy, które oferują nam zdrową żywność? W samym centrum jest ich wiele - w Złotych Tarasach, na ulicy Złotej 11, przy Placu Grzybowskim, na ulicy Wilczej, na ulicy Chmielnej 16, na ulicy ul. Widok 8 oraz na większych ulicach w Warszawie - w Europlexie na ulicy Puławskiej 17, w pasażu na ulicy Wołoskiej, na ulicy Grójeckiej 75. Delikatesy ze zdrową żywnością znajdują się także w centrach handlowych - Galerii Mokotów, w CH Targówek, CH Wola Park, CH Sadyba Best Mall.

Czytaj też: Sklepy ekologiczne w Warszawie: adresy i opinie

Restauracje ze zdrową żywnością

Jeśli nie mamy w ogóle czasu na przygotowywanie posiłków w domowym zaciszu, zawsze możemy skorzystać z sieci restauracji, które oferują dania ze zdrowej żywności. Godnym polecenia lokalem jest Green Way. W Warszawie znajduje się na ulicy Marszałkowskiej 28, w pobliżu metra Politechnika oraz na ulicy Górczewskiej 124 w CH Wola Park. Warto polecić także restaurację Green Patio na ulicy Nowogrodzkiej 47a oraz lokal BioSfera w Al. Niepodległości 80, przy Odyńca, choć trzeba zauważyć, że są droższe od baru Green Way. Na lunch w formie kanapki i herbaty zaprasza Guarani Mate Bar na ulicy Koszykowej 70.

Dlaczego warto zwrócić się ku idei slow food

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak negatywny wpływ wywiera na nas środowisko, jak bardzo szkodzą nam produkty, które codziennie spożywamy. Kebab, oferty sieci promujących fast food czy bary z kanapkami, w których tłuszcz przelewa się litrami, a mięso z piersi kurczaka to tak naprawdę odpady połączone pod wpływem ciśnienia w jednolitą całość. Ich spożywanie skutkuje zwiększonym poziomem cholesterolu, podwyższonym ciśnieniem, otyłością, atakami serca i nowotworami. Warto już dziś pomyśleć o przyszłości i zwolnić tempo.

Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!

Agnieszka Łochowska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

03.07.2018, 10:40

Zdrowo można zjeść w Oliwie i Papryce mają fajny wybór sałatek ;)) . Często właśnie tam bywam i mogę polecić dla smakoszów zielonego XD

04.01.2017, 13:02

W lokalu chyba sporo się zmieniło, bo widać też nową obsługę i bardzo fajne podejście. Lunch - spoko, fajna cena i fajna porcja. bardzo mi sie podoba i polecam!

05.12.2016, 12:01

nie do konca rozumiem idee deserkow w erybe, chociaz moze to fajne urozmaicenie i sa ludzie, ktorzy lubia po slodkie po rybie (ja nie i nie wyobrazam sobie tkaiego polaczenia!). Ale za to pstrag z polenta jadlam ostatnio i na piatke. Brakuje mi jeszcze zimowego grzanca, ale w tamtym roku byl to moze i teraz bedzie

14.11.2016, 13:23

A ja tam jestem wierna piankaztanka.pl Świetne jedzenie, zawsze świeże i smaczne i dobre piwko tam mają też.

04.11.2016, 18:55

podobaja mi sie ich deserki jogurtowe teraz

01.08.2016, 11:34

erybe sie trzyma bo poki co nie ma konkurencji :) fajny pomysl na wprowadzanie nowosci do wawy bo ile mozna jest typowy fastfood :O

04.07.2016, 13:19

Lubię bryytjski fish&chips :) No i może to faktycznię troche taki slow food, bo nie kojarzy mi się z tymi pólproduktowymi macami/kfc itd. Ogólnie to nie macie wrażenia, że ludzie coraz większą uwagę zawracają na to, co jedzą? Bo moim zdaniem dzięki temu takie miejsce jak ęrybę może się utrzymać

21.04.2016, 22:41

No a teraz maja tam juz alkohol :) Menu mozesz zobaczyc na stronie zawsze na erybe.pl :) Podoba mi sie, ze rozbudowuja dodatki - zamawiam ich sobie na lunch do biura :>

13.03.2016, 15:43

Ej, tak mnie nakreciliscie komentarzami, ze az tam sie wybralam hehe ;)) Super miejsce! Jadłam dorsza i bardzo dobry

02.02.2016, 09:59

Ja probowalam diety pudelkowej :) Powiem tak, podobala mi sie roznorodnosc i to, ze dania byly fajne, ale zrobilam jeden blad - wykupilam miesieczny abonament i po jakis 2 tygodniach zauwazylam znaaaaczny spadek jakosci. Takze chyba lepiej doplacic i wykupowac tygodniowy.
W e rybe nie bylam, ale przechodzilam tamtedy, musze sie tam wybrac na lunch :) Co polecasz tam na poczatek?

29.01.2016, 23:27

Myślę ze to dobrze, że zrobił się boom na taką dietę i zdrowe produkty. Im bardziej bedziemy o siebie dbac, tym lepiej dla naszego organizmu :) Ostatnuo popularne są też te diety pudełkowe, co o tym myślicie?
Ze zdrowych i milych miejsc polecam wam ę rybę na j. pawła. Póki co są super, czuć, że skladniki mają dobrej jakości. Miejmy tylko nadzieje, ze sie nie zepsuja, bo tak bylo w Wwie z wieloma miejscami rybnymi :/

21.11.2015, 19:59

My ostatnio w firmie nakręciliśmy się na dietetyczne lunche, które nam dowożą do biura. Ktoś polecił nam firmę: http://www.fitfoodzone.pl/ bo mu catering dietetyczny dostarczają, no i się okazało, że lunche także. A że wszyscy mają teraz świra na punkcie diety i treningów to rozwiązanie jak znalazł.

05.06.2014, 15:36

Idea slow food zyskuje na popularności nie bez powodu. Wielu ludzi ma dosyć spożywczej chemii, jaką pakują w nas producenci. Między sklepowymi półkami widzę co raz więcej osób, które dokładnie wczytują się w etykiety i za „trutki” dziękują. Podoba mi się również fakt, że co raz więcej knajpek, śniadaniowni czy restauracji działają również według tej idei, zdrowo i smacznie karmiąc swoich klientów oraz wspierając przy tym regionalnych producentów. W takich miejscach jak You & Me bar jest zawsze świeżo, smacznie i sezonowo.

07.11.2013, 14:29

dla mnie zdrowa to synonim do włoska. Jadam głównie w Gallo d\'oro Ristorante Taverna (ul. Francuska bodajże..) Nie dość, że zdrowo dobrze i tanio to jeszcze obsługa bez zarzutu. :)

22.02.2012, 01:16

Włos się jeży, gdy się czyta, cyt.: "...mięso z piersi kurczaka to tak naprawdę odpady połączone pod wpływem ciśnienia w jednolitą całość. Ich spożywanie skutkuje zwiększonym poziomem cholesterolu, podwyższonym ciśnieniem, otyłością, atakami serca i nowotworami".
Nasuwa się też pytanie: czy obecnie nie ma żadnej formy wymagań stawianych producentom żywności? Czy nie można zakazać wytwarzania produktów spożywczych w tym mięsa i wędlin, z użyciem groźnych dla zdrowia i życia substancji i technologii? Czy w kraju, gdzie wszystkie aspekty życia są objęte standaryzacją i ścisłą kontrolą, i nawet kształt ogórka, krzywizna banana, wielkość klatki dla kury itp. itd. jest określona, nie można wymyśleć norm i zakazów używania trucizn w przemyśle żywieniowym? Coś tu nie gra!!!

21.02.2012, 20:14

Green Way rzeczywiscie ma dobre wegetarianskie jedzenie... Czy to jest slow food? Chyba nawet nie jest robione na biezaco ale przygotowywane rano na caly dzień. Nie jestem pewien. Blizsze tej idei sa restauracje, ktore maja krotka liste w menu, gdzie trzeba poczekac za miesko sie upiecze, nawet gdzie kuchnia jest na widoku. Ja bym wymienil jako taka slow foodowa Restauracja 99.na Jana Pawla

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3