W niedzielę 25 maja odbędzie się trzecia edycja największego w Warszawie pikniku znanego pod nazwą: Majówka na Skarpie. Blisko trzydzieści instytucji i organizacji zaproponują w tym dniu prawie siedemdziesiąt wydarzeń zebranych w pięciu ścieżkach tematycznych: sportu i rekreacji, sztuk wizualnych, historii, muzyki i przyrody. Miejscem jest skarpa warszawska wzdłuż Wisły od Żoliborza po Królikarnię.
Parki, alejki, ogrody, skwery, lokale, galerie i muzea otworzą się dla mieszkańców stolicy i turystów. Spotkania, pokazy filmów, warsztaty, spacery z przewodnikami, koncerty, spektakle, targi produktów regionalnych, gry miejskie i wszelkiej innej maści wydarzenia kulturalne i sportowe. Majówka zacznie się w Królikarni gdzie obudzi nas o świcie muzyka eksperymentalna inspirowana przestrzenią Parku Rzeźby a zakończy koncert „Dzika muzyka z serca Polski” Tria Janusza Prusinowskiego w Auditorium Maximum Uniwersytetu Warszawskiego.
W międzyczasie będzie można nauczyć się tworzyć bukiety na warsztatach florystycznych w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego lub też wodować statki w fontannie Muzeum Narodowego. Kupić rekwizyty lub kostiumy teatralne na wyprzedaży w teatrze Polskim albo wziąć udział w spotkaniu „Być Slow czyli porozmawiajmy o kuchni warszawskiej „ organizowanym przez Warszawskie Convivium Slow Food w Fortecy na Zakroczymskiej. Zwłaszcza na to ostatnie wydarzenie warto pójść.
O kuchni stolicy mówi się często, ale czy dostatecznie głęboko zagląda do jej korzeni? Warszawski Slow Food chce przyjrzeć się dokładnie temu tematowi i odpowiedzieć na szereg pytań:
Czy istnieje coś takiego jak lokalna kuchnia warszawska?
Jeśli tak to czym różniła się od kuchni reszty Mazowsza?
Kto mieszał w garnkach stolicy?
Co znajdowało się na stołach mieszkańców na przestrzeni dziejów?
Czy aktualnie można wyodrębniać przepisy „czysto” warszawskie?
Czy są w stolicy miejsca proponujące przepisy lokalne?
Co „słoiki” i „weki” wniosły do kuchni Warszawy?
Dla uczestników spotkania warszawski poczęstunek-niespodzianka. Dla najmłodszych Szkoła Gotowania Little Chef poprowadzi kreatywne warsztaty kulinarne. Wszystko to w niedzielę 25 maja w godzinach 14-16 w Fortecy na Zakroczymskiej (tam gdzie w każdą środę odbywa się smakowity slow foodowy targ). Będzie to też doskonała okazja by dowiedzieć się więcej o ruchu Slow Food i zostać nie tylko sympatykiem ale i członkiem.
Więcej informacji na bieżąco:
https://www.facebook.com/SlowFoodWarszawa, zaglądajcie więc każdego dnia jeśli jesteście głodni wiedzy o kuchni naszego miasta.
Szczegółowe informacje co do imprez majówkowych w tym program i mapa wydarzeń dostępne są na stronie: www.drogakultury.waw.pl
Organizatorem Majówki na Skarpie jest Warszawska Droga Kultury na Skarpie – obywatelska, partnerska i nieformalna inicjatywa instytucji leżących na szlaku Skarpy.
Wydarzenie koordynuje Fundacja Culture Shock, partner Warszawskiej Drogi Kultury.
Projekt współfinansowany jest ze środków m.st. Warszawy.
Zobacz więcej:
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?