Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słuchajcie, robię bezy! "Sama beza" zdradziła nam, jak zrobić najprostszy deser świata [WIDEO]

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Sama beza. Nauczyliśmy się robić najprostszy deser świata. Smakuje wybornie [WIDEO]
Sama beza. Nauczyliśmy się robić najprostszy deser świata. Smakuje wybornie [WIDEO] Naszemiasto.pl
Jedni po pracy zajmują się oglądaniem telewizji, inni grą w tenisa, jeszcze inni robią całkiem niezwykłe bezy. O swojej pasji do tego wypieku opowiedziała nam Ada, a przy okazji pokazała jak zrobić idealną bezę.

- Nie ma za tym jakieś szczególnej historii. Zdarzyło mi się zrobić bezę, przynieść do pracy. Wszyscy byli zachwyceni. Potem rzuciłam na Facebooku hasło: "słuchajcie, robię bezy" i tak to się zaczęło - mówi Ada Budynek, ukrywająca się za profilem Sama Baza. Jak przyznaje robi tylko bezy, stąd zresztą nazwa facebookowego profilu, na którym chwali się swoimi wypiekami. Zapytaliśmy więc Adę, jak zrobić dobrą bezę.

Sekret tkwi w prostocie
- Beza to przede wszystkim jajka i cukier. Dwa razy więcej cukru niż jajek i to cała historia. Na przykład 200 g białek i 400 g cukru. Piecze się ją około 3,5 godziny w bardzo niskiej temperaturze - przyznaje Ada. Proste prawda? Nie do końca. O powodzeniu naszego wypieku decyduje wiele czynników. Niestety, beza jest bardzo kapryśna i czasem wilgotność powietrza danego dnia potrafi sprawić, że wypiek kompletnie się nie uda. - Kilka razy zdarzyło mi się wywalić bezę do kosza – przyznaje Ada.

Bezę łatwo zepsuć
To, co na pierwszy rzut oka może wydawać się prostym przepisem, staje się naprawdę złożonym wypiekiem gdy bliżej się mu przyjrzymy. Beza może mieć różną sztywność, kształt, kolor, wielkość i dodatki. Od półtwardej bezy francuskiej, po zwartą i chrupiącą. W środku mogą być miękkie i ciągliwe lub twarde i suche.

Wznosi na skrzydłach
Ta najbardziej znana to oczywiście beza Pavlova, nazwana na cześć primabaleriny Anny Pawłowej. Składa się z kruchego spodu przekładanego warstwą kremu i owocami. O Rosjance pisano "Pavlova nie tańczy, ona wznosi na skrzydłach” i taki też miał być nazwany jej imieniem deser – lekki, kruchy, zwiewny. Ada poleca jako dodatki: krem i owoce sezonowe. - Przekładam bezę kremem z mascarpone i dodaje sporo owoców. Najlepsze są owoce kwaśne, truskawki, granat też jest niezły - mówi Ada. Możecie spróbować również z kiwi, borówką, jeżyną czy porzeczkami. Ważne, by kwaskowe owoce równoważyły słodycz wypieku.

Tylko na słodko
Co jeszcze można dodać do bezy? Przede wszystkim owoce. Nawet zamiana jasnego cukru na ciemny nie przynosi specjalnie dobrych rezultatów. Możemy ewentualnie pokusić się o dodanie naturalnego barwnika do masy, tak by uzyskać wypiek o innym kolorze. Miłośnicy dziwnych smaków lubią łączyć na przykład gofry z łosiem, bekonem albo twarożkiem. Do wypieków z jajek i cukru można dodać, na przykład popcornu, o ile jest karmelowy. Wszelkie "wytrawne" dodatki będą jednak niezbyt mile widziane. - Beza musi być na słodko - śmieje się Ada.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto