Słuchajcie, robię bezy! "Sama beza" zdradziła nam, jak zrobić najprostszy deser świata [WIDEO]

Jedni po pracy zajmują się oglądaniem telewizji, inni grą w tenisa, jeszcze inni robią całkiem niezwykłe bezy. O swojej pasji do tego wypieku opowiedziała nam Ada, a przy okazji pokazała jak zrobić idealną bezę.

- Nie ma za tym jakieś szczególnej historii. Zdarzyło mi się zrobić bezę, przynieść do pracy. Wszyscy byli zachwyceni. Potem rzuciłam na Facebooku hasło: "słuchajcie, robię bezy" i tak to się zaczęło - mówi Ada Budynek, ukrywająca się za profilem Sama Baza. Jak przyznaje robi tylko bezy, stąd zresztą nazwa facebookowego profilu, na którym chwali się swoimi wypiekami. Zapytaliśmy więc Adę, jak zrobić dobrą bezę.

Sekret tkwi w prostocie
- Beza to przede wszystkim jajka i cukier. Dwa razy więcej cukru niż jajek i to cała historia. Na przykład 200 g białek i 400 g cukru. Piecze się ją około 3,5 godziny w bardzo niskiej temperaturze - przyznaje Ada. Proste prawda? Nie do końca. O powodzeniu naszego wypieku decyduje wiele czynników. Niestety, beza jest bardzo kapryśna i czasem wilgotność powietrza danego dnia potrafi sprawić, że wypiek kompletnie się nie uda. - Kilka razy zdarzyło mi się wywalić bezę do kosza – przyznaje Ada.

Bezę łatwo zepsuć
To, co na pierwszy rzut oka może wydawać się prostym przepisem, staje się naprawdę złożonym wypiekiem gdy bliżej się mu przyjrzymy. Beza może mieć różną sztywność, kształt, kolor, wielkość i dodatki. Od półtwardej bezy francuskiej, po zwartą i chrupiącą. W środku mogą być miękkie i ciągliwe lub twarde i suche.

Wznosi na skrzydłach
Ta najbardziej znana to oczywiście beza Pavlova, nazwana na cześć primabaleriny Anny Pawłowej. Składa się z kruchego spodu przekładanego warstwą kremu i owocami. O Rosjance pisano "Pavlova nie tańczy, ona wznosi na skrzydłach” i taki też miał być nazwany jej imieniem deser – lekki, kruchy, zwiewny. Ada poleca jako dodatki: krem i owoce sezonowe. - Przekładam bezę kremem z mascarpone i dodaje sporo owoców. Najlepsze są owoce kwaśne, truskawki, granat też jest niezły - mówi Ada. Możecie spróbować również z kiwi, borówką, jeżyną czy porzeczkami. Ważne, by kwaskowe owoce równoważyły słodycz wypieku.

Tylko na słodko
Co jeszcze można dodać do bezy? Przede wszystkim owoce. Nawet zamiana jasnego cukru na ciemny nie przynosi specjalnie dobrych rezultatów. Możemy ewentualnie pokusić się o dodanie naturalnego barwnika do masy, tak by uzyskać wypiek o innym kolorze. Miłośnicy dziwnych smaków lubią łączyć na przykład gofry z łosiem, bekonem albo twarożkiem. Do wypieków z jajek i cukru można dodać, na przykład popcornu, o ile jest karmelowy. Wszelkie "wytrawne" dodatki będą jednak niezbyt mile widziane. - Beza musi być na słodko - śmieje się Ada.

Wideo

pz

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3