_Sezon grzybowy trwa w Polsce od sierpnia do października. _W naszym kraju można zbierać grzyby legalnie. Co ciekawe nie jest zupełnie powszechne na świecie. Chociażby w Holandii otrzymany mandat za grzybobranie. Dlaczego? Lasy należą do rodziny królewskiej, a za "kradzież" ich majątku możemy otrzymać mandat (50-500 euro).
W Polsce grzybobranie jest wciąż popularne. Wiele osób ma swoje ulubione miejsce, wstaje rano by wyprzedzić innych grzybiarzy. Jeśli już uda nam się zebrać pełen koszyk, przychodzi moment by zastanowić się, co z nimi zrobić. Wiadomo, świeże grzyby smakują najlepiej. Tym lepiej, jeśli sami je zbierzemy. Jedną z propozycji jest zrobienie sosu grzybowego. Jak to zrobić?
fot. Maciej Gładysiewicz / archiwum prywatne
Sos z grzybów leśnych
Grzyby musimy najpierw opłukać, osuszyć, a następnie obrać. W garnku z grubszym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Dusimy 10-15 minut, aż puszczą wodę. Wtedy dodajemy śmietanę i mąkę rozmieszaną pół na pół z wodą. Przyprawiamy i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.
- 1 kilogram świeżych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 0,5 szklanki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz dla smaku
Sos z grzybów suszonych
Co zrobić, jeśli chcemy wykorzystać grzyby suszone? Procedura jest bardzo podobna jak w przypadku grzybów leśnych. Różnica polega na tym, że dodajemy mniej grzybów i nie czekamy aż wypuszczą wodę. Grzyby suszone są dużo lżejsze (ponieważ nie zawierają tak dużo wody). W związku z tym wystarczy nam niewielka ilość, żeby uzyskać charakterystyczny smak.
Sos z kurek
Inną propozycją jest przygotowanie sosu z kurek. To idealna propozycja na jesienny obiad. Kurki w sosie, z makaronem i smażoną piersią z kurczaka przypadną do gustu niejednemu grzybiarzowi.
Jak je przygotować?
- Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Czekamy aż się zeszkli i dodajemy 1/2 kilograma kurek. Całość solimy.
- Po 10 minutach dodajemy łyżkę masła oraz szklankę śmietanki (co najmniej 185). Doprowadzamy do wrzenia.
- Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Zobacz też: Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?