Sosy ze słoika. Jak rozpoznać, że są zdrowe?
Jeśli nie zawsze mamy czas na gotowanie posiłków, wybierajmy świadomie gotowe i jednocześnie zdrowe rozwiązania. W taki sposób, aby otwierając nakrętkę słoika, spożyć zdrowy i wartościowy produkt z dużą ilością warzyw, o prawdziwym aromacie ziół i naturalnym smaku.
Jak wybierać?
Unikajmy produktów, które zawierają następujące składniki:
Syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje otyłość, cukrzyca typu 2, podwyższenie poziomu złego cholesterolu
Przeciwutleniacz E385 - ma negatywny wpływ na jelita i nerki, niedobór żelaza
Benzoesan sodu E211 - powoduje silne reakcje alergiczne, duże dawki podrażniają śluzówkę żołądka
Glutaminian sodu E621 - powoduje otyłość, negatywny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
Sorbinian potasu E202 - powoduje reakcje alergiczne
Jeśli chcemy być pewni, że sos kupiony w sklepie jest dobrej jakości, musimy zwrócić uwagę nie tylko na skład i informację o braku konserwantów. Szczególnie istotny jest sam proces produkcyjny od momentu pozyskiwania surowców do ich zapakowania. Rzadko przeczytamy o tym na opakowaniu, jednak możemy poszukać informacji na stronach internetowych poszczególnych producentów. - Warto zwrócić uwagę na współpracę z lokalnymi rolnikami, którzy dostarczają świeżych surowców, jak i na regularne kontrole jakości. To pozwoli nam dokonać odpowiedniego wyboru – mówi Marta Martys, Barilla.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?