W programie wykłady i dyskusje poświęcone m. in. zaszczepieniu idei slow food w warunkach lokalnych i możliwościom jej wykorzystania na rzecz lokalnej społeczności, Laboratorium Smaku, prezentacja wyrobu dań regionalnych z możliwością ich zakupu.
W pierwszym dniu konferencji otwarcie wystaw fotograficznych: „STANY” Jana Ksawerego Freudenreicha oraz „W poszukiwaniu arkadii – krajobrazy Suwalszczyzny” Dariusza Sznejdera i Andrzeja Krupińskiego.
Program konferencji
sobota 17 X 2009
12.00 – 12.15 Powitanie i otwarcie konferencji
12.15 – 13.15 Fenomen ruchu Slow Food na świecie i w Polsce – Jacek Szklarek Slow Food Polska
13.15 – 13.45 LGD „Nasza Suwalszczyzna” – koncepcja i strategia działania na przykładzie współpracy z Convivium Vigrensis – Jarosław Rżany LGD NS
14.30 – 15.30 Prezentacja programów BIO różnorodność w rolnictwie – Teresa Świerubska Suwalski Park Krajobrazowy oraz Joanna Górecka Wigierski Park Narodowy
16.00 – 16.30 Instytut Spraw Obywatelskich „Geny Naturalne”. Akcja uwrażliwienia konsumentów na konieczność znakowania produktów żywnościowych, będąca częścią kampanii „GMO – z czym to się je?” realizowanej przez Instytut Spraw Obywatelskich
16.30 – 17.00 Prezentacja Ośrodka Doradztwa Rolniczego
17.00 – 18.00 Otwarcie wystawy „STANY” Jana Ksawerego Freudenreicha, fotografa i grafika mieszkającego na Suwalszczyźnie.
18.00 – 18.30 Otwarcie wystawy fotografii pt. „W poszukiwaniu arkadii – krajobrazy Suwalszczyzny”, autorstwa Dariusza Sznejdera i Andrzeja Krupińskiego, w ramach promocji wydawnictwa „Arkadia”.
18.30 – 19.30 Laboratorium Smaku w oparciu o produkty rekomendowane przez Slow Food Polska oraz prezentacja producentów rekomendowanych przez Slow Food Polska
Laboratorium Smaku to prezentacja, jak łączyć ze sobą smaki i tworzyć ciekawe smakowo produkty, które uatrakcyjnią ofertę turystyczną regionu.
W trakcie konferencji zostaną zaprezentowane metody wyrobu tradycyjnych dań z Suwalszczyzny oraz będzie możliwość zakupu produktów pochodzących z gospodarstw rolnych biorących udział w Programie BIO różnorodność w rolnictwie
20.00 Kolacja podsumowująca konferencję z akompaniamentem tradycyjnej muzyki ludowej.
Podczas kolacji zostaną zaserwowane dania prezentowane podczas Laboratorium Smaku. Wszystkie posiłki zostaną przygotowane zgodnie z ideą i w duchu Slow Food, ze szczególnym uwzględnieniem produktów z Suwalszczyzny
Niedziela 18 X 2009
9.00 – 10.00 Prezentacja projektu Lokalny System Produkcyjny, jako mechanizm służący kreowaniu, stymulowaniu i wspieraniu producentów zdrowej żywności z wykorzystaniem uwarunkowań i zasobów lokalnej społeczności oraz dziedzictwa regionu – Michał Jerzy Grnyo – Convivium Vigrensis
10.00 – 11.00 – dyskusja, zakończenie konferencji
Kontakt: Michał Jerzy Grnyo tel. 667 472 221, [email protected]
Termin realizacji
• 17 października 2009 - 18 października 2009
Organizator wiodący
• Convivium Vigrensis, LGD Nasza Suwalszczyzna
Partnerzy
• Slow Food Polska (współpraca organizacyjna)
• Dom Pracy Twórczej w Wigrach (współpraca organizacyjna)
• Radio 5 (patron medialny)
• Tygodnik Suwalski (patron medialny)
• Dawna Suwalszczyzna - www.dawna-suwalszczyzna.com.pl (patron medialny)
Koordynator
• Michał Grnyo, [email protected]
Osoba odp. z ramienia DPT
• Hanna Szczecina-Gniedziejko, [email protected]
organizatorzy:
LGD Nasza Suwalszczyzna
Dom Pracy Twórczej w Wigrach
Convivium Vigrensis
partner merytoryczny:
Slow Food Polska
Partnerzy
Suwalski Park Krajobrazowy, Wigierski Park Narodowy, Ghaj, Wydawnictwo Arkadia, Stowarzyszenie „Macierzanka”
Konferencja jest organizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?