Sypka Mąka i Masło poleca się na zimne poranki. Te śniadania sprawią, że cały dzień będzie dobry [ZDJĘCIA, WIDEO]

Kacper Owo

Proste, autorskie dania z mąką i masłem. Tak najkrócej można opisać ofertę lokalu Sypka Mąka i Masło. Możecie spędzić tu cały dzień. W ofercie znajdują się bowiem dania śniadaniowe, lunchowe, obiadowo -kolacyjne. My skupimy się tym razem na samych śniadaniach. Idealnych na rozpoczęcie dnia pełnego zadań, ale i takie, które chętnie zjemy w leniwy poranek. Chociażby w ten świąteczny. Dalsza część artykułu poniżej.

Na mace czy bezglutenowo?

Wszystko jest na mące, za chwilę będzie także bezglutenowo. Znany ursynowski lokal Sypka Mąka otworzył się właśnie na Żoliborzu przy ul. Rydygiera 13 pod nazwą Sypka Mąka i Masło. W restauracji znajdziemy proste, autorskie dania. Odnajdziemy tu mocne inspiracje kuchnią włoską, ale i nawiązania do kuchni rodzimej.

Nowa restauracja Jurka Sobieniaka (szefa kuchni i restauratora, właściciela restauracji Sypka Mąka na Ursynowie i sieci Niezłe Bydło, technologa żywności i eksperta gastronomicznego) to pożywne śniadania, obiady i kolacje w przyzwoitych cenach. Za pizze zapłacimy tu od 22 do 34 zł, za makarony od 33 do 36 zł. Krem z pomidorów to wydatek rzędu 12 zł, kruche policzki wieprzowe z marynowanymi burakami na prażonej gryce - 38 zł.

Pożywne śniadania

To, co nas przede wszystkim przyciąga do lokalu są jednak śniadania. Jak mówi nam Sobieniak "takie, które sprawią, że cały dzień będzie dobry." Wybór nie będzie jednak łatwy. Możecie zjeść tosty z domowego chleba posmarowane śmietankowym twarogiem, przełożone awokado i jajkiem w koszulce. Dostępne są również w wersji z szynką crudo. W menu są pieczone maślane tosty panierowane w jajku ze śmietankowym serem, powidłami, słonym syropem cukrowym i pomarańczą, są placki jogurtowe z karmelizowanym boczkiem i masłem, są też placki jogurtowe z plastrami grillowanej, wędzonej szynki, śmietankowym serkiem i sosem tuńczykowym.

Ze swojej strony polecamy gofr śniadaniowy z duszonymi krewetkami w sosie własnym i jajkiem poche. Miłośników gofrów zadowoli też na pewno gofr śniadaniowy z szynką gotowaną i sosem szczypiorkowym czy gofr śniadaniowy z serkiem śmietankowym, konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Na słodko również placki jogurtowe z owocami i bitą śmietaną. Za pokaźną porcję wybranego dania i kawę, herbatę czy kakao zapłacimy 20 zł.

Zobaczcie zdjęcia z lokalu:

Ci z was, którzy dadzą jeszcze radę zmieścić deser mogą wybrać duszone jabłka z kardamonem na maślanym spodzie w sosie karmelowym z prażonymi orzechami czy ganasz z gorzkiej czekolady ze słonym karmelem. Jest też maczanka łasucha - maślana grzanka na domowym drożdżaku, zanurzona w śmietankowym puddingu ze słoną pomadą z prażonych orzechów ziemnych i tarta mascaropne z sosem klonowym i prażonymi orzechami pini. Wszystkie desery zjemy za 17 zł.

Świąteczne śniadania Polaków

To wszystko oferuje nam Sypka Mąka i Masło na co dzień i od święta. A co Polacy najczęściej serwują na śniadania świąteczne? - To zależy od tego, ile mamy w domu osób. Najprostszym sposobem jest duża jajecznica i moim zdaniem właśnie ona najczęściej ląduje na śniadanie u Polaków - mówi nam właściciel lokalu, Jurek Sobieniak i dodaje: Może być na boczku, na dobrej szynce, ze schabem. Do tego świeża bułka albo własnoręcznie wypieczony chleb drożdżowy czy na zakwasie.

A jak szybko urozmaicić śniadania świąteczne? Sobieniak ma na to kilka sposobów. - Do mięs dodaje dwa ulubione sosy. Jeden jest orientalny. Mieszam sos sojowy z miodem gryczanym albo spadziowym, dodaję do tego odrobinę posiekanego czosnku, trochę dymki. To zalewa, która "glazuruje" mięso. Na wierzch daję dużo zieleniny np. roszponki i odrobinę posiekanych pomidorów - mówi nam restaurator i szef kuchni dodając: drugim sosem jest Tonnato - sos tuńczykowy. Cielęcina, polędwiczka wieprzowa, schab wieprzowy, karkówka albo ryba np. karp świetnie smakują w jego towarzystwie.

Sypka Mąka i Masło otwarta jest od wtorku do soboty od 9:00 do 23:00, w niedzielę od 9:00 do 22:00, a w poniedziałek od 12:00 do 23:00. Lokal będzie można odwiedzić w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia - 26 grudnia już od godziny 9:00.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

03.01.2019, 23:04

ja lubię śniadanie we wloskim stylu, zgodne z filozofia akademii dolce vita. polecam poczytac :)

28.12.2018, 16:52

Miałem okazję spróbować menu śniadaniowego, polecam każdemu kto lubimy rozpocząć dzień solidną porcją śniadaniową.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3