Październik już po raz trzeci ogłoszony został miesiącem herbaty. Z tej okazji firma Dilmah organizuje Dni Herbaty. Przez cały miesiąc w wielu warszawskich restauracjach zamówić będzie można dania z dobraną przez sommeliera herbatą.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Dodatkowo w menu pojawi się oferta "Herbata w kolorze", czyli taca czterech czarnych herbat z różnych regionów świata pozwalająca porównać smaki i aromaty.

Jak mówi stare kaukaskie przysłowie: gdy masz dobrą żonę, barszcz i mocną herbatę, możesz być całkowicie zadowolony z życia. Gdy dwa pierwsze warunki są spełnione, trzeba zrobić wszystko, aby napar był równie udany. Szczególnie w chłodne jesienne wieczory.

Istnieje wiele rodzajów herbat, jednak wszystkie zebrane liście pochodzą z krzewu herbacianego. Różnice pomiędzy nimi wynikają jedynie z różnego sposobu ich przetwarzania. Dlatego kolory herbat nie zależą od krzewu, lecz sposobu suszenia i obrabiania liści: np. herbata czarna otrzymywana jest poprzez więdnięcie, biała natomiast jest osuszana. Z kolei zielona herbata poddawana jest specjalnej obróbce, która uniemożliwia utlenianie się listków.

Aby uzyskać obecnie tak popularną czerwoną herbatę, należy poddać liście podwójnej fermentacji, dzięki czemu zyskają one taki kolor. Natomiast herbata ulung po zerwaniu jest układana na stołach, aby promienie słońca naturalnie mogły osuszać jej liście. Dodatkowo wśród herbat znaleźć można wiele aromatycznych mieszanek owocowych lub ziołowych.

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!