Targ śniadaniowy - co to jest?
Ta inicjatywa z powodzeniem przyjęła się już w Warszawie, a że Krzysztof Cybruch - pomysłodawca, jest gdańszczaninem, postanowił zorganizować podobne wydarzenie w Trójmieście. Na pierwszy ogień idzie tu właśnie Sopot.
Czytaj także: Co się stało z targiem Sopotello?
W sobotę, 3 maja, w ogrodzie Muzeum Sopotu (ul. Poniatowskiego 8), będzie można zjeść pyszne śniadanie "pod chmurką", a przy okazji zrobić zakupy. Wystawią się tu bowiem zarówno lokalne gospodarstwa, jak i mali wytwórcy z innych regionów, którzy już z Cybruchem współpracują. Na miejscu będzie można nabyć dobrej jakości wędliny, sery i inne produkty mleczne, wypieki i przetwory, świeże warzywa i owoce.
- Chcemy, by targ był alternatywą dla spędzania wolnego czasu na zakupach w hipermarketach i dyskontach. Przeprowadziliśmy już ponad 80 edycji i obserwujemy wyraźne zmiany nawyków zakupowych osób, które do nas przychodzą - mówi Krzysztof Cybruch.
Zobacz też: Eko piknik w Sopocie udany. Patronowała mu Reni Jusis [ZDJĘCIA]
Odwiedzający targ wolą kupić produkty droższe, ale lepszej jakości. Dodatkową zaletą jest fakt, że zakupy można będzie zrobić np. podczas spaceru. Targ ma być organizowany w każdą sobotę, do połowy września. Będzie czynny w godz. 8-14. Wstęp wolny.
Miasto wsparło tę inicjatywę godząc się na bezpłatne udostępnienie terenu przy muzeum.
- To będzie miejsce, w którym sopocianie będą mogli odpocząć, spędzić czas pośród zieleni i na świeżym powietrzu, a jednocześnie kupić zdrowe i ekologiczne produkty - zaznacza wiceprezydent Sopotu, Joanna Cichocka - Gula.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?