Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Targ Śniadaniowy w Warszawie. Na Żoliborzu i Mokotowie bije gastronomiczne serce stolicy [ZDJĘCIA]

red.
Targ Śniadaniowy w Warszawie. Na Żoliborzu i Mokotowie bije gastronomiczne serce stolicy [ZDJĘCIA]
Targ Śniadaniowy w Warszawie. Na Żoliborzu i Mokotowie bije gastronomiczne serce stolicy [ZDJĘCIA] Fot. Michał Litorowicz, Polska Press
Targ Śniadaniowy na stałe wpisał się już w plan weekendowych imprez w Warszawie. W każdy weekend na Żoliborzu i Mokotowie możemy na świeżym powietrzu zjeść najrozmaitsze dania – od kuchni hinduskiej, przez pizzę po tradycyjne ciasta. Dalsza część artykułu poniżej.

W sobotę Targ Śniadaniowy odbywa się na Żoliborzu (aleja Wojska Polskiego 4, w godzinach od 9 do 16) i Mokotowie (skwer Grupy AK Granat, od 10 do 17). Każda z dwóch lokalizacji jest tłumnie odwiedzana przez Warszawiaków i to zarówno w godzinach rannych, jak i po południu. Poza świetnym jedzeniem, w programie są tu także koncerty (na Mokotowie animowane przez Dom Kultury Kadr), a także prowadzone są warsztaty dla najmłodszych.

Trudno wymienić wszystkie kulinarne propozycje, jakie oferują wystawcy podczas tej weekendowej imprezy. W "targowych" warunkach wystawiają się tu zarówno restauracje, jak i mobilne punkty z lemoniadą czy kawą. Co ciekawe, na Targu Śniadaniowym pojawiają się sprzedawcy nie tylko działający na co dzień w Warszawie – impreza przyciąga gastronomików np. z Pomorza. Zjemy tu potrawy kuchni brazylijskiej, hinduskiej, hiszpańskiej, jak i dobrze nam znane polskie specjały. Kupimy tu też warzywa, owoce i przetwory.

Podczas jednego ze śniadaniowych weekendów porozmawialiśmy z przedstawicielami hinduskiej restauracji „Ganesh” (stacjonarnie lokal mieści się na alei KEN 21). – Podczas Targu można u nas zakupić tradycyjne indyjskie jedzenie. Podajemy pakorę, samosy, mango lassi. Dania główne to przede wszystkim mutton masala, czyli baranina w sosie masala, kurczak w różnych sosach. Mamy też dania wegetariańskie i wegańskie. Jesteśmy na Targu zarówno na Mokotowie i Żoliborzu, a można nas też znaleźć na bulwarach wiślanych. Targ to według nas jedno z najlepszych wydarzeń dla branży gastronomicznej, przede wszystkim dlatego, że mamy tu bezpośredni kontakt z klientem – tłumaczyli wystawcy z restauracji „Ganseh”.

Swoją wiedzę na temat zdrowotnych właściwości rokitnika oraz przetworów robionych z tej rośliny przekazał nam Jacek ze stoiska „Złoto z Rokitnika” (ich produkty znajdziemy na obu Targach, jak i w Hali Gwardii . – Rokitnik to roślina, która generalnie nie jest tak bardzo znana, dlatego jestem tutaj, by udzielić odwiedzającym Targ wszelkich informacji. Na naszym stoisku znajdziemy przetwory z tej niezwykle dobrej dla zdrowotności rodziny. Poza tym sprzedajemy kremy robione wyłącznie z owoców, bez żadnych dodatków – śliwka jest ze śliwki, a truskawka z truskawki. W ofercie mamy też stuprocentowe soki z owoców, niesłodzone i niepasteryzowane, które udowadniają, że moce zdrowotne owoców można przekazać w naturalnej formie – wystarczy zastosować jedynie odpowiednią technologię.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto