18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]

Łukasz Trybulski
Barszczyk czerwony z kiszonych buraków

•	1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków)
•	1 litr wody
•	2 duże marchewki
•	1/2 pietruszki
•	1/2 pora (przekrojonego wzdłuż)
•	1 mała cebula
•	1 gałązka natki pietruszki
•	1 łyżeczka suszonego majeranku
•	1 ząbek czosnku
•	1 szklanka soku jabłkowego
•	świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
•	1 łyżeczka cukru
•	1 łyżka oliwy extra vergine (niekoniecznie)
•	około 2 łyżeczek soli

Buraczki ukisić. Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotować.

Wyjąć warzywa z wywaru i dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki wraz z sokiem). Dodać majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól. Wymieszać i zagotować. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny, zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Przecedzić do czystego garnka. Podawać z uszkami.

Uszka z grzybami i kiszoną kapustą (6 porcji):

•	35 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
•	100 g kiszonej kapusty (zważonej po odciśnięciu)
•	1 marchewka
•	1 malutka pietruszka
•	2 cebule (1 mała i 1 duża)
•	1 ziele angielskie
•	1 listek laurowy
•	olej roślinny do zeszklenia cebuli
•	sól i pieprz

Ciasto pierogowe:
•	1/2 kg mąki pszennej, ciepła woda

Do grzybów i wywaru dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i małą cebulę, doprawić solą i zagotować, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. 

Rozwałkowywać po kawałku ciasta na duże placki, małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu, złożyć ciasto na pół, zlepić brzeg i zawinąć na palcu łącząc dwa końce w jednym miejscu, wywinąć "uszko". Wrzucać uszka na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku przez minutę licząc od czasu wypłynięcia.
Barszczyk czerwony z kiszonych buraków • 1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków) • 1 litr wody • 2 duże marchewki • 1/2 pietruszki • 1/2 pora (przekrojonego wzdłuż) • 1 mała cebula • 1 gałązka natki pietruszki • 1 łyżeczka suszonego majeranku • 1 ząbek czosnku • 1 szklanka soku jabłkowego • świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka oliwy extra vergine (niekoniecznie) • około 2 łyżeczek soli Buraczki ukisić. Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotować. Wyjąć warzywa z wywaru i dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki wraz z sokiem). Dodać majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól. Wymieszać i zagotować. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny, zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Przecedzić do czystego garnka. Podawać z uszkami. Uszka z grzybami i kiszoną kapustą (6 porcji): • 35 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) • 100 g kiszonej kapusty (zważonej po odciśnięciu) • 1 marchewka • 1 malutka pietruszka • 2 cebule (1 mała i 1 duża) • 1 ziele angielskie • 1 listek laurowy • olej roślinny do zeszklenia cebuli • sól i pieprz Ciasto pierogowe: • 1/2 kg mąki pszennej, ciepła woda Do grzybów i wywaru dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i małą cebulę, doprawić solą i zagotować, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. Rozwałkowywać po kawałku ciasta na duże placki, małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu, złożyć ciasto na pół, zlepić brzeg i zawinąć na palcu łącząc dwa końce w jednym miejscu, wywinąć "uszko". Wrzucać uszka na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku przez minutę licząc od czasu wypłynięcia. naszemiasto
Tradycja bożonarodzeniowa wymaga dwunastu potraw na wigilijnym stole. Przedstawiamy Wam dania, zarówno te bardzo tradycyjne, jak również mniej popularne, ale równie wykwintne i smaczne. Zobaczcie nasz kulinarny must have na święta!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto