Warszawskie ciasta i ciasteczka. Jak wygląda współczesne cukiernictwo?

Sylwia Torcińska

W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o najciekawszych smakach regionu. Tym razem postanowiliśmy wziąć na warsztat warszawskie słodkości. Gdy o nich myślimy - od razu przychodzi nam na myśl "Zygmuntówka" i "Wuzetka", ale stołeczna kuchnia to także nowoczesność i tradycja związana z czekoladą.

Znane ciastka z dużą ilością białego, słodkiego kremu i czekoladą na powierzchni. Wuzetki swoją nazwę zawdzięczają słynnej trasie Wschód- Zachód (W-Z), która powstała w centrum miasta pod koniec lat 40. Nieopodal ważnej drogi stanowiącej główne połączenie prawej i lewej strony miasta, znajdowała się cukiernia, gdzie serwowano najlepsze ciastka w mieście. Przepyszny warszawski torcik można znaleźć także dziś w kultowej kawiarni „Rozdroże”, mieszczącej się w pobliżu Łazienek Królewskich przy Al. Ujazdowskich 6.
Klasyczną „wuzetkę” tworzą cztery składniki: kakaowy biszkopt, dżem lub marmolada, bita śmietana i pomada czekoladowa. Bazę stanowi biszkopt, do przygotowania którego używa się jajek, cukru, mąki pszenna i kakao. Po dokładnym wymieszaniu całość pieczona jest w temperaturze 180 stopni. Następnie biszkopt nasącza się rumowym aromatem, smaruje się marmoladą lub dżemem i przekłada bitą śmietaną. Górną część dodatkowo zalewa się polewą i ozdabia bitą śmietaną.

Tworząc pyszne ciastko należy zwracać ogromną uwagę na jakość składników. – Krem, który często pojawia się w „wuzetce” jest zrobiony na proszku a powinien być prawdziwym kremem cukierniczym - ze śmietany, żółtka, skrobi, mleka i wanilii. Proces przygotowania takiej kompozycji jest długotrwały, dlatego wiele cukierni idzie na łatwiznę - mówi cukiernik, Jarek Nowakowski z Odette.


Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz de volaille'a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.


Nowoczesne miasto
Od kilku w stołecznych cukierniach i warszawskich domach pojawia się „Zygmuntówka”. Chlubną nazwę, inspirowaną Zygmuntem III Wazą i kolmuną, która znajduje się na Placu Zamkowym, słodkość otrzymała w 2009 roku. W wyniku konkursu ogłoszonego przez stołeczny ratusz wyróżniono ciastko, w którego skład wchodzi: foremka z ciasta migdałowego, mus czekoladowy, konfitura żurawinowa, bita śmietana i korona z bezy. Autorem ciasteczka, nazwanego przez internautów, jest Witold Teledziński, właściciel cukierni NOVA.
Wspominając o stołecznych słodkościach trzeba pamiętać o tym, że Warszawa szybko podąża za międzynarodowymi trendami. Dlatego w naszych cukierniach królują wyśmienite praliny (szczególnie znane te, z kultowej fabryki Wedla) i nowoczesne formy. Wymyślne ciastka, tworzone z dbałością o każdy element a także nutę smakową podbijają serca mieszkańców.
Dziś, poza „wuzetkami” jadamy cupcakes’y, rozmaite bezy, tiramisu, kremy czekoladowe, ptysie z pistacjami, eklerki, a także owocowe wariacje zdobione nawet... elementami z prawdziwego złota i srebra.

Wideo

polecane: Flesz: Więzienie za przekręcanie liczników

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

14.09.2016, 17:20

Warszawskie ciastka i ciasteczka jak dla mnie tylko w Limoni... Dziś wybrałyśmy się z koleżanką i kompletnie zwariowałam na punkcie ich nowych deserów, Millefoglie, czyli kremówka z chrupiącymi, czekoladowymi "łezkami" to strzał w 10!

17.11.2015, 20:13

Od kiedy dodaje się skrobi do zrobienia kremu????!!!!!

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3