Artykuł sponsorowany

Kuchnia bałkańska to połączenie smaków Wschodu i Zachodu. Przenikają się w niej aromaty Bułgarii, Turcji, Grecji oraz innych śródziemnomorskich krajów. Mimo, że jej podstawę stanowi mięso, bardzo dużo w niej warzyw - pomidorów, papryki, ogórków, pachnie czosnkiem i świeżymi ziołami. Słynie oczywiście ze wspaniałych dań mięsnych ale też z ajwaru czyli pasty z mielonej słodkiej papryki zwykle z dodatkiem bakłażanów, pomidorów i czosnku oraz wyjątkowych bałkańskich serów.

W bałkańskiej restauracji Ruža Roza na Saskiej Kępie znajdziecie „the best of” czyli pozycje mięsne bez których nie sposób mówić o kuchni bałkańskiej, dania takie jak: kebabcze, plaskawica, coban czy specjały naszych szefów kuchni Borysów musaka i agneszki kotlet. Z nadejściem wiosny i przypływem świeżości restauracja postanowiła poszerzyć swoją wegetariańską ofertę. Obok znakomitej zupy z soczewicy, popisowej sałatki szopskiej z dużą ilością startego sera w menu zagościły takie wege nowości jak: przystawka: pieczarka portobello faszerowana ajwarem zapiekana pod serem kozim, oraz dania główne: wege kebabcze z batata i z groszku serwowane z bukietem świeżych warzyw w sosie winegret, bobjachnija - potrawka z białej fasoli i duszonych warzyw pod pierzynką z sera owczego, podawana w koszyku z ciasta czy ovreten - zapiekanka z batatów szpinaku i pomidorów.

Czas pożegnać mięsny mit bo mimo wszelkich mięsnych specjalności kuchnia bałkańska oferuje naprawdę dużo dla wegetarian, a najprostszym sposobem jest skosztować w Ruža Roza nowości, nawet jeśli jesteście zdeklarowanymi mięsożercami.

Czytaj także