Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

World Class Poland 2018. Poznaliśmy najlepszego barmana w kraju. To reprezentant stolicy! [ZDJĘCIA]

red.
Fot. Michał Litorowicz, Polska Press
Podczas World Class Poland 2018 najlepsi barmani z Polski rywalizowali o tytuł barmana roku i możliwość reprezentowania kraju na międzynarodowych zawodach w Berlinie. W czasie zmagań, warszawską klubokawiarnię Miłość wypełniły strefy z wyjątkowymi drinkami. Kto zdobył najwyższy laur? Dalsza część artykułu poniżej.

Konkurs, do którego przystąpiło 12 barmanów zorganizowano 17 czerwca 2018 r. Uczestnicy wyłonieni w eliminacjach jeszcze z 2017 roku. Najlepszy podczas zmagań World Class Poland 2018 w klubokawiarni Miłość (ul. Kredytowa 9) okazał się Marcin Kruk, z warszawskiego lokalu Kita Koguta. Teraz będzie mógł zmierzyć się z z międzynarodową konkurencją na zawodach w Berlinie. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust). Barmańskich wirtuozów oceniało czterech zagranicznych sędziów, w tym m.in. globalni zwycięzcy World Class Competion z 2010 i 2013 roku: Erik Lorincz (reprezentant Wielkiej Brytanii) i David Rios (Hiszpania).

By zdobyć przychylność sędziów należało nie tylko wykonać doskonałe smakowo kompozycje w nienaganny technicznie sposób, ale również zainteresować oceniających swoją opowieścią. Barmani prowadzili swoje narracje po angielsku, zadając sędziom podchwytliwe pytania i korzystając też z dodatkowych gadżetów – na przykład podczas jednego z pokazów to sędziowie musieli użyć moździerzy do przygotowania mieszanki przypraw, które później wykorzystał barman.

Poza zmaganiami na scenie głównej i w jednej z sal Miłości, w przestrzeni klubokawiarni rozlokowano strefy drinków i koktajli. W jednej z mogliśmy od podstaw skomponować własny napój, odwiedzając wcześniej specjalnie przygotowany zielnik i „zrywając” dodatki według własnego uznania. Do spróbowania były też drinki na bazie rumu, które w jednej z wersji poddawane były procesowi ekspresowego wędzenia, whisky czy owocowych wódek.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto