World Class Poland w Warszawie. Jeden z polskich barmanów będzie miksował w RPA
W Republice Południowej Afryki zaprezentują się barmani z około 60 krajów. Wśród nich znajdzie się również reprezentant Polski.
Finał polskiej edycji konkursu World Class, który odbędzie się 1 czerwca, będzie jednocześnie zakończeniem kilkumiesięcznych zmagań o tytuł "Barmana Roku 2015" i pozwoli wyłonić Polaka, który będzie reprezentował nas na arenie międzynarodowej wśród najlepszych barmanów.
- Nie bez przyczyny światowe rozgrywki odbywającego się od 2009 roku World Class Competition trafiły wreszcie do Polski. Od kilku lat obserwujemy w naszym kraju zmiany w kulturze spożywania napojów alkoholowych. Po pierwsze, stawiamy na trunki coraz wyższej jakości. Ponadto w miejsce alkoholi mocnych chętniej sięgamy po produkty sztuki miksologicznej, czyli koktajle na bazie alkoholu, zaś profesjonalny barman – obok sommeliera – aspiruje do statusu, który dotychczas zarezerwowany był dla szefów kuchni - powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji World Class 2015.
Eliminacje do World Class Poland wystartowały w październiku 2014 roku. Zgłosili się kandydaci z całej Polski, a spośród nich wybrano 28 najlepszych, którzy zmierzyli się w półfinałach. Wzięli oni udział w warsztatach i eliminacjach w prestiżowych, warszawskich miejscówkach - Concept 13 (Vitkac), Pure Sky Club i Pałacu Ossolińskich w Sterdyni. Ostatecznie w finale znalazło się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Łodzi, Poznania, Wrocławia i Warszawy.
- Konkurs World Class Poland miał charakter otwarty, a w ostatecznej rozgrywce udział wezmą prawdziwe gwiazdy sztuki barmańskiej. Okazuje się przy tym, że tzw. miksologia nie jest wyłączną domeną mężczyzn, bo w polskim finale rywalizować będzie również kobieta. My oczywiście trzymamy kciuki za wszystkich uczestników oraz za wyłonienie najlepszego reprezentanta, który będzie ubiegał się o najwyższe trofeum World Class Competition w Kapsztadzie - dodał Łukasz Piwowarczyk.
Finał polskiej edycji będzie składał się z dwóch części. Pierwsza z nich to „Market Challenge”, w którym zadaniem uczestników będzie zakup na lokalnym bazarze ze świeżymi produktami najlepszych składników w limitowanym budżecie, na potrzeby przygotowania koktajli konkursowych. Następnie w konkurencji „Food Pairing” przygotują oni kompozycje dopasowane do przekąski przygotowanej przez szefa kuchni „ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.
Drinki, stworzone przez finalistów, oceni jury, w którego skład wejdą Tim Judge (Wielka Brytania) – globalny ambasador World Class i marki Bulleit Bourbon, Georgie Bell (Wielka Brytania) – globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts, a także Maciej Prot – szef kuchni „ambasady”. Jurorzy ocenią technikę wykonania, prezentację, kreatywność, kompozycję smaku i aromatu, ale też wyeksponowanie charakteru i zapewnienie harmonii trunku i potrawy.
Ostatecznie starcie polskich barmanów poprzedzi piknik, który odbędzie się w ogrodach Pałacu Zamoyskich w restauracji Endorfina Foksal w niedzielę 31 maja w godz. 13:00-20:00. W trakcie imprezy będzie okazja spróbować najlepszych koktajli zarówno bezalkoholowych, jak i z alkoholem serwowanych przez uczestników World Class Poland. Dodatkową atrakcją będzie finałowy przedsmak, czyli starcie w konkurencji „Cocktails Against The Clock”. Każdy z uczestników będzie miał 8 minut na przygotowanie 6 koktajli.
Zwycięzca konkursu World Class Poland wyjedzie w sierpniu do Kapsztadu, gdzie czeka go rywalizacja z najlepszymi barmanami z całego świata. Na razie charakter imprezy trzymany jest przez organizatorów w tajemnicy, można się jednak spodziewać, biorąc pod uwagę poprzednie konkursy, że emocji i widowiskowości nie zabraknie. Do tej pory zawodnicy miksowali na okładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.
World Class Competition to największy konkurs miksologiczny, który organizowany jest od 2009 roku. Dotychczas po to prestiżowe trofeum sięgali barmani z Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych.
Czytaj też: Targi Książki Kulinarnej w Zamku Ujazdowskim ruszą 24 lipca
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?