Od 2 sierpnia do 4 października, co tydzień w niedziele (za wyjątkiem 16 sierpnia) będzie można dowiedzieć się, jak dbać o rośliny ogrodowe a także w jaki sposób sadzić balkonowe cudeńka. O wszystkim opowie ogrodnik Muzeum w Wilanowie. Podczas ogrodniczych spotkań będzie można także dowiedzieć się, jak walczyć ze szkodnikami czy które produkty do użyźniania gleby wybrać. Miłośnicy gotowania będą mogli poznać XVII-wieczne przepisy kulinarne. Na warsztatach będzie można zrobić własne przetwory, kremy czy trunki.
Cykliczne zajęcia odbywać się będą w ogrodach wilanowskich, ogrodzie pożytkowym i Villi Intrata. Obowiązują zapisy poprzez e-mail: [email protected] lub pod numerem tel. 22 54 42 850. O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń
Szczegółowy program warsztatów:
2 sierpnia, godz. 15.00-18.00 - "Ogródek dla Początkujących"
Nasz ogrodnik opowie Wam o sadzeniu roślin (również na balkonie i parapecie) oraz zasadach ich uprawy. W części warsztatowej będziemy komponować miniogródek ziołowo-kwiatowy w doniczce.
9 sierpnia, godz. 15.00-18.00 - "Jak Naturalnie Chronić Rośliny"
Zapoznamy Was z ekologicznymi sposobami wzbogacania odpowiednio dobranej gleby. Powiemy, jak chronić rośliny przed szkodnikami, używając do tego naturalnych składników.
23 sierpnia - "Rośliny z Królewskiego Ogrodu i Nie Tylko"
Zaprosimy Was na spacer po wilanowskim ogrodzie, podczas którego poszukamy roślin, które były obecne na stole króla Jana III. W części warsztatowej skupimy się na herbacie, kawie i czekoladzie – stworzymy z nich własne kompozycje smakowe.
30 sierpnia - "Smak Wiśniowej Konfitury"
Zajrzymy do staropolskiej kuchni i spróbujemy odczytać XVII-wieczne przepisy kulinarne. Następnie kreatywnie je przetworzymy w... przetwory. Zapewniamy, że będzie słodko!
6 września - "Marynujemy!"
Po raz kolejny spotkamy się w kuchni wilanowskiej, aby tym razem zgłębić temat marynowania. Każdy wyjdzie z własnym słoikiem przepełnionym smakiem rodem ze stołu króla Jana III.
13 września - "Cud-Miód - O Produktach Pszczelich"
Kolejne słodkie spotkanie będzie dotyczyć pszczół i dawnych sposobów otrzymywania miodu. Opowiemy o staropolskim bartnictwie i skosztujemy rozmaitych miodowych smaków.
20 września - "O Skutkach i Mocy Ziół Wszelakich"
Wybierzemy się na spacer do jesiennego ogrodu, aby poszukać w nim roślin, które w XVII wieku uważano za lecznicze. W części warsztatowej przygotujemy własne kremy.
27 września - "O Trunkach Wszelakich"
Podczas spotkania opowiemy o XVII-wiecznych recepturach przygotowywania trunków. W części warsztatowej przygotujemy zapasy napitków na zimę.
4 października - "Jesienne Odcienie Pomarańczy"
Bohaterem ostatniego spotkania będzie dynia. Dowiemy się, co można z niej zrobić i jak ciekawie można ją podać, żeby zaskoczyć formą i niecodziennymi połączeniami smakowymi. Zaprosimy Was też na warsztaty ceramiczne.
Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?