Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku! Poznaj liderów plebiscytu w powiecie sztumskim

Piotr Piesik
Zapraszamy do głosowania na najlepsze restauracje, kucharzy i kelnerów z powiatu sztumskiego. Można jeszcze zgłaszać nowych kandydatów do plebiscytu Mistrzowie Smaku!

Szwalnia z zamiaru zachowuje ducha historii, otwierając się w nowym wydaniu. Restaurację z mieszanką włoskich i polskich smaków kuchni współtworzy dwójka przyjaciół. Jeden z pasją do gotowania, drugi ziszcza swoje marzenie. Oboje otwarci na ludzi oferują gościnność z dbałością o szczegóły. Pragnąc by każdy poczuł się w tutejszych ścianach wyjątkowo - taką informację o sztumskiej restauracji Szwalnia można przeczytać na profilu lokalu na Facebooku. Przyznać trzeba - te słowa idealnie oddają pomysł na lokal, który w chwili zamykania tego wydania gazety do druku liderował w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku. Restauracja działa dopiero od kilku tygodni, a już dopracowała się licznego grona stałych klientów i znakomitych recenzji. Położona jest w centrum Sztumu, aczkolwiek nie przy ruchliwej ulicy Mickiewicza, za to przy Lipowej, gdzie samochodów znacznie mniej, można odpocząć od hałasu.

Skąd nazwa? W tym samym miejscu przez wiele lat znajdowała się prawdziwa szwalnia, o której pamiętają sztumianie. Czyli Szwalnia kojarzy się od razu z konkretną lokalizacją. Przy tym właściciele restauracji zadbali o ciekawy i oryginalny wystrój wnętrza, począwszy od logo po rozmaite drobiazgi na ścianach i meblach.

W menu restauracji znajdują się lunche, obiady, napoje. Można tu przyjść samotnie, we dwoje, niewielką lub nader liczną grupą. Obsłużeni zostaną wszyscy - fachowo i sprawnie. Istnieje możliwość rezerwacji stolika na konkretny termin.

Zacytujmy jedną z facebookowych recenzji - Galicyjskie gołąbki - rewelacyjne,kluski śląskie z roladą - wyjątkowe. Duże porcje ,którymi naprawdę można się najeść, pizza smaczna i niedroga... Makarony - w szczególności carbonara ocierała się niemal o doskonałość. A poza tym liczy się też klimat, którego w Szwalni nie brakuje. Na pewno tu wrócę, może jeszcze dziś. Polecam.

Dwoje kolejnych naszych liderów reprezentuje kolejny lokal, doskonale znany w Sztumie, także poza jego granicami. To Zajazd Jonatan w Czerninie. Swego czasu lokal słynął daleko stąd ze znakomitej kuchni oraz ogromnych porcji nakładanych na półmisek Jonatan. Wyobraźcie sobie duży, prostokątny talerz ze stertą ziemniaków lub frytek pośrodku, do tego różne rodzaje mięs w rogach oraz sałatki. W dodatku wszystko smaczne!

Dziś zajazd znany jest przede wszystkim z organizowania znakomitych imprez i cateringu. Nie prowadzi dań a la carte, choć prowadząca w nim kuchnię Grażyna Manteufel podkreśla, że niespodziewany gość z pewnością nie wyjdzie stąd głodny. Można tu zjeść np. wyborną dziczyznę według receptury Józefa Sarnowskiego, znanego samorządowca lecz również konesera dobrej, tradycyjnej kuchni. Nie brakuje chętnych na całego pieczonego dzika - trzeba być fachowcem wysokiej klasy, by takie mięso odpowiednio przyrządzić.

Zajazdem Jonatan kieruje dziś Olga Sarnowska - Sztypka, rzec można przedstawicielka kolejnego pokolenia znanej na Powiślu rodziny. Lokal buduje swoją renomę, w czym wielki udział pracującego tu personelu. O Grażynie Man-teufel już wspominaliśmy, przykładem znakomitej kelnerki jest zaś Grażyna Szydłowska. Fachowo i z uśmiechem - tak można byłoby ją określić. Przedstawicielki Jonatana już notowały triumfy w naszym plebiscycie, lecz jak same powiadają, lubią mierzyć się z oceną klientów wyrażaną w taki właśnie sposób. Zaś dyplomy „Dziennika Bałtyckiego” wiszą na eksponowanych miejscach w sali restauracyjnej.

Ostateczny wynik naszego plebiscytu przesądzą Czytelnicy oraz Internauci swoimi głosami. Bieżące wyniki plebiscytu sprawdzać można w każdej chwili na stronie internetowej www.dziennikbaltycki.pl. Można również - do 11 sierpnia - zgłosić kolejnych kandydatów do tego zaszczytnego tytułu Mistrzowie Smaku. Wszak nie ma nic lepszego od rzetelnej konkurencji.

Prosimy też o opinie nt. lokali, kucharzy, kelnerów, które będziemy prezentować na naszych łamach. To niezwykle cenne nie tylko dla redakcji, także dla samych uczestników głosowania. Wprawdzie powiada się, że ludzie i w tej branży głosują nogami - jeśli są zadowoleni, zostali dobrze obsłużeni, to przyjdą ponownie - lecz każda opinia, nawet krytyczna, pozwala podnieść swoje umiejętności na jeszcze wyższy poziom.


Sprawdź wszystkich kandydatów biorących udział w plebiscycie i głosuj na swoich faworytów!

MISTRZOWIE SMAKU | Pierwszy tydzień głosowania za nami. Wybierz najlepszych z najlepszych!

od 7 lat
Wideo

Pensja minimalna 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto