Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żagiew łuskowata

[email protected]
Do największych nadrzewnych grzybów jadalnych należy żagiew łuskowata (Polyporus squamosus). Jej pokryty łuskami kapelusz nadaje się do spożycia dopóki grzyb jest młody, a jego miąższ miękki i soczysty.

Do największych nadrzewnych grzybów jadalnych należy żagiew łuskowata (Polyporus squamosus). Jej pokryty łuskami kapelusz nadaje się do spożycia dopóki grzyb jest młody, a jego miąższ miękki i soczysty. Pory u spodu kapelusza są tak szerokie, że u dojrzałych okazów przypominają plastry miodu.

Żagiew łuskowata wyrasta wiosną lub wczesną jesienią na drzewach liściastych. Czasami występuje pojedynczo (wtedy kapelusz grzyba osadzony na krótkim trzonie może osiągnąć nawet 60 cm średnicy) lub jego kapelusze wyrastają dachówkowato jeden nad drugim. W kuchni kapelusze żagwi wykorzystywane są do sporządzania zup i ekstraktów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto