Co zamiast mięsa? 10 najlepszych produktów bogatych w białko i żelazo © Sakurai Midori/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
[1/12]

Co zamiast mięsa? 10 najlepszych produktów bogatych w białko i żelazo

Coraz więcej mówi się o szkodliwości mięsa, a dietetycy zalecają, by zmniejszyć jego dawki do 0,5 kg dziennie, przy czym porcja ta dotyczy jego ilości przed obróbką termiczną. W porównaniu z tradycyjnym jadłospisem zbilansowana dieta roślinna może obniżać zagrożenie chorobami serca, cukrzycą i rakiem. Pomaga też pozbyć się nadwagi i poprawia komfort pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.

Osoby, które nie chcą lub nie mogą rezygnować z mięsa, mogą zastosować dietę fleksitariańską, która nosi też nazwę semiwegetariańskiej – ona także przynosi korzyści dla zdrowia! Ważne jednak, by wykluczone produkty zwierzęce zastępować mądrze roślinnymi, by zapewniać sobie niezbędne dawki dostarczanych przez nie składników.

Sprawdź, które produkty najlepiej zastąpią mięso w klasycznych daniach z jego udziałem, i ile zapewnią przy tym białka i żelaza!

Podane ilości dotyczą porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków.

Czym zastąpić mięso, by zadbać o zdrowszą dietę? Polecamy produkty pochodzenia roślinnego, dzięki którym nie trzeba już rezygnować z ulubionych potraw. Sprawdź, jak używać zamienników mięsa – a także ile białka, żelaza i kalorii dostarczą w porcji.