Kilkaset tysięcy Ukraińców w Warszawie. Jakie prace mogą nam zabrać? [RAPORT]
Przetwórstwo owocowo-warzywne
Sezon zbioru owoców i warzyw oraz ich przetwórstwa przypada w dużej części na miesiące wakacyjne, kiedy pracy jest najwięcej. Na wielu plantacjach zbiory trwają w najlepsze, i choć ze względu na łagodną zimę i częste załamania pogody, pracy jest mniej niż zazwyczaj, jednak nadal pojawia się wiele oferty pracy z tego sektora. Pracę można znaleźć m.in. przy zbiorze truskawek czy w firmach zajmujących się obróbką sezonowych owoców i warzyw. - Warto też podkreślić, że duże niedobory w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego powodują, że to właśnie w tych firmach, obywatele Ukrainy stanowią większość kadry w stosunku do pracowników z Polski, których jest za mało – mówi ekspert. Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej (za Niemcami, Francją, Włochami, Wielką Brytanią i Hiszpanią). Sporą część tego rynku stanowi przetwórstwo owocowo-warzywne, którego wartość w 2016 roku została przez firmę Nielsen oszacowana na 733 mln złotych.