Kulinarne trendy 2019. Co będzie jeść Warszawa w tym roku?
Wegańskie mięso
Wraz ze wzrostem świadomości proekologicznej rośnie też ilość osób rezygnujących z mięsa w diecie. Wiele z tych osób nie chce jednak rezygnować ze smaku i tekstury mięsa. To z myślą o nich powstaje coraz więcej zamienników schabu, szynki czy mielonych. Ich jakość w niczym jednak nie przypomina suchych jak podeszwa, znanych z ubiegłej dekady kotletów sojowych, którymi karmili się jeszcze nie tak dawno temu polscy weganie i wegetarianie. Coraz więcej miejsc oferuje wegańską pizzę (Leonardo Verde), sushi (Youmiko), burgery (Krowarzywa) czy Ramen (Vegan Ramen Shop), ale nie brakuje też miejsc, gdzie po prostu zastępuje się mięso jego roślinnym odpowiednikiem, który wyglądem i smakiem przypominać ma konkretny produkt. Takie produkuje chociażby bezmięsny mięsny.