Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Babka wielkanocna
Składniki: Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera 150 g margaryny 150 g cukru 2 jaja kilka kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera 1/2 szklanki śmietanki (18% tłuszczu) Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do formy nałożyć ciasto. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temperatura 180°C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180°C (powinien być podgrzany) Wystudzoną babkę posmarować polewą marcepanową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Czytaj też: ŻYCZENIA NA WIELKANOC [wierszyki, rymowanki, SMS, śmieszne życzenia wielkanocne]