Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Biała kiełbasa
Składniki: - kilka kawałków białej kiełbasy - surowej lub parzonej, - 3 duże cebule, - szklanka jasnego piwa, - pieprz, majeranek, - łyżeczka suszonych warzyw, - olej do smażenia. Przygotowanie: Białą kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w plastry cebulą. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa, ten etap przygotowania dania powinien trwać nieco ponad pół godziny, jeśli parzona - wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszone warzywa, pieprz i majeranek, ile kto lubi. Tak przygotowana biała kiełbasa to świetne danie na wielkanocne śniadanie - doskonale smakuje podana po prostu z chlebem. Czytaj też: ŻYCZENIA NA WIELKANOC [wierszyki, rymowanki, SMS, śmieszne życzenia wielkanocne]