Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli ZabierzowskiejSkładniki 1 kg śledzi solonych 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody Składniki na sos śmietanowy szklanka śmietany kwaśnej 18 proc. 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić. Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej. Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.