Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy LiskiewiczSkładniki 1 kg filetów śledziowych lekko solonych 4-5 cebul Składniki na marynatę litr wody szklanka cukru szklanka octu liście laurowe ziele angielskie Składniki na sos majonez kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3 1-2 łyżeczki curry pokrojony drobno koperek (dość dużo) Wykonanie Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak. Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni) Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki. Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.