18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Barszczyk czerwony z kiszonych buraków

•	1 porcja...
fot. naszemiasto

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]

Barszczyk czerwony z kiszonych buraków • 1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków) • 1 litr wody • 2 duże marchewki • 1/2 pietruszki • 1/2 pora (przekrojonego wzdłuż) • 1 mała cebula • 1 gałązka natki pietruszki • 1 łyżeczka suszonego majeranku • 1 ząbek czosnku • 1 szklanka soku jabłkowego • świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka oliwy extra vergine (niekoniecznie) • około 2 łyżeczek soli Buraczki ukisić. Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotować. Wyjąć warzywa z wywaru i dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki wraz z sokiem). Dodać majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól. Wymieszać i zagotować. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny, zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Przecedzić do czystego garnka. Podawać z uszkami. Uszka z grzybami i kiszoną kapustą (6 porcji): • 35 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) • 100 g kiszonej kapusty (zważonej po odciśnięciu) • 1 marchewka • 1 malutka pietruszka • 2 cebule (1 mała i 1 duża) • 1 ziele angielskie • 1 listek laurowy • olej roślinny do zeszklenia cebuli • sól i pieprz Ciasto pierogowe: • 1/2 kg mąki pszennej, ciepła woda Do grzybów i wywaru dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i małą cebulę, doprawić solą i zagotować, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. Rozwałkowywać po kawałku ciasta na duże placki, małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu, złożyć ciasto na pół, zlepić brzeg i zawinąć na palcu łącząc dwa końce w jednym miejscu, wywinąć "uszko". Wrzucać uszka na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku przez minutę licząc od czasu wypłynięcia.

Zobacz również

Charytatywny Bieg dla Autyzmu w Zabrzu na pomoc dzieciom dotkniętym chorobą ZDJĘCIA

NOWE
Charytatywny Bieg dla Autyzmu w Zabrzu na pomoc dzieciom dotkniętym chorobą ZDJĘCIA

Kajakowa sobota na Kolnej dla faworytów

Kajakowa sobota na Kolnej dla faworytów

Polecamy

Leczenie medyczną marihuaną ograniczone. Masz jedną z tych chorób? Nie sięgaj po lek

Leczenie medyczną marihuaną ograniczone. Masz jedną z tych chorób? Nie sięgaj po lek

Przetańczysz w nich całą noc! Modne buty na wesele. Zainspiruj się gwiazdami

Przetańczysz w nich całą noc! Modne buty na wesele. Zainspiruj się gwiazdami

Obchody Światowego Dnia Ziemi w Muzeum Geologicznym. Piknik, prelekcje i wykłady

Obchody Światowego Dnia Ziemi w Muzeum Geologicznym. Piknik, prelekcje i wykłady