Zrobi się słodko, czyli przepisy z czekoladą w roli głównej

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, z tej okazji autorka bloga CupKate's World podzieliła się z nami przepisami z czekoladą w roli głównej.

Czekolada poprawia humor, podobno jest też afrodyzjakiem, nic więc dziwnego, że ten cudowny produkt ma swoje święto, które obchodzone jest 12 kwietnia. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was zestaw przepisów z czekoladą w roli głównej, które pochodzą z bloga CupKate's World.

b]Czytaj też:

Ile wiesz o czekoladzie [QUIZ]

[/b]

Zobaczcie wszystkie przepisy:

Babeczki snickersowe z musem czekoladowym i kremem karmelowym


Składniki na babeczki (12 sztuk)
100 g masła
90 g cukru trzcinowego
60 g gorzkiej czekolady
2 batony snickers (po 50 g każdy)
2 duże jajka (u mnie dwużółtkowe)
3 łyżki jogurtu greckiego (może być też zwykły naturalny)
100 g zmielonych orzechów laskowych
55 g mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Masło, czekoladę i posiekane snickersy roztopić w garnuszku i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka z cukrem ubić na puch (do potrojenia objętości), dodawać powoli mieszankę czekoladową i chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Napełnić foremki i piec w ok 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Składniki na karmel:
120 g cukru
125 ml śmietany kremówki
600 g masła
szczypta soli
Cukier roztopić w garnuszku do złotobrązowego koloru. W międzyczasie zagotować śmietankę. Do roztopionego cukru powoli dolewać śmietankę i mieszać intensywnie. Zdjąć z ognia, dodać masło i sól i mieszać do roztopienia. Pozostawić do przestygnięcia.

Składniki na krem karmelowy:

250 g serka mascarpone
70 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki karmelu
Kremówkę ubić, dodać serek - zmiksować. Dodać karmel i mieszać do połączenia. Przed nakładaniem krem przez 20 minut schłodzić w lodówce.

Czytaj też:

Gdyby czekolada przestała istnieć, czegoś brakowałoby w naszym życiu [rozmowa NaM]

Składniki na mus czekoladowy:
275 ml śmietany kremówki
1 tabliczka mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić (w kuchence mikrofalowej albo w kąpieli wodnej) i chwilę przestudzić. Śmietanę ubić (ja pomogłam sobie śmietan-fixem), wmieszać delikatnie czekoladę. Nałożyć mus do rękawa cukierniczego i nabijać nim przestudzone babeczki (wcisnąć tylkę w babeczkę i delikatnie wyciskać mus, żeby nie wyciekał). Na nadziane babeczki nakładać schłodzony krem karmelowy, a wierzch polać karmelem dla dekoracji.

Babeczki z nadzieniem czekoladowym z kremem maślanym i sosem kawowo-likierowym

Składniki na babeczki (12 standardowych)
100 ml likieru czekoladowego
3 łyżki ubitego jajka
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
90 g mąki
140 g cukru (można dać mniej)
1/3 szklanki + 2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy
6 łyżek miękkiego masła
Jajka, likier i ekstrakt waniliowy rozbełtać widelcem w kubku. Cukier, mąkę, sodę, proszek, sól i kakao wymieszać w dużej misce. Dodać masło w kawałkach i roztrzepane składniki - zmiksować, żeby wszystko było mokre. Dodać kawę - zmiksować do połączenia. Nałożyć do papilotek, piec w 180 stopniach prze ok 25 minuty. Babeczki po upieczeniu muszą być sprężyste - po lekkim naciśnięciu czubka wracają do swojej formy. Odstawić babeczki do całkowitego ostudzenia. Wydrążyć środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie.

Składniki na nadzienie:
175 ml + 2 łyżki śmietany kremówki
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki likieru czekoladowego
Kremówkę z czekoladą rozpuścić w kuchence mikrofalowej (można też zagotować śmietanę i zalać nią czekoladę) - wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać masło i likier, przestudzić. Schłodzić w lodówce, żeby masa zgęstniała. Nakładać do wydrążonych przestudzonych babeczek.

Składniki na krem maślany
230 g miękkiego masła
3 kubki cukru pudru (krem jest obrzydliwie słodki)
70 ml likieru czekoladowego

Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać w trakcie ucierania powoli likier. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładać na nadziane babeczki.

Składniki na sos:
0,5 kubka kakao
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
2/3 kubka cukru
0,5 kubka zaparzonej kawy
0,5 kubka likieru czekoladowego
Wszystko umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę. Przestudzić i polewać babeczki przed samym podaniem.

Czekoladowe ciasteczka z orzechami laskowymi i migdałami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurty greckiego, może być też maślanka)
300 g rozdrobnionej czekolady (użyłam 2 tabliczek czekolady gorzkiej i jednej mlecznej)
100 g orzechów laskowych
100 g płatków migdałowych

Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło roztopić na małym ogniu, gorące ubić z kakao na gładką masę. Dodawać cukier, ekstrakt, jogurt - mieszać. W międzyczasie rozdrobnić orzechy (ja to robiłam blenderem) i pokroić czekoladę na drobne kawałki. Powoli do masy kakaowej dodawać mąkę, na końcu dodać zmielone orzechy laskowe, migdały i czekoladę.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z około 1 płaskiej łyżki ciasta formować płaskie kulki w większych odstępach. Piec w 180 stopniach przez ok 13-15 minut. Z porcji wychodzi ok 50 ciasteczek.
P.S. Można dodać trochę mniej czekolady i dodać więcej orzechów.

Czekoladowo-orzechowe babeczki z gruszką

Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki zmielonych orzechów (u mnie pół na pół ziemne solone z włoskimi)
100 gramów masła (roztopionego)
2 jajka (u mnie z bonusem w postaci 2 żółtek)
2 gruszki pokrojone w kostkę
1 szklanka mleka

Składniki na lukier:
3 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka "cream of tartar" (zupełnie opcjonalnie)
Białka z cukrem roztrzepać w kąpieli wodnej przez 8 minut, następnie w drugiej misce ubijać je przez ok 10 minut, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać cream of tartar i ekstrakt.

redakcja

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3