Żywność pochodząca z ekologicznych upraw ma nie tylko inny smak, ale też ma większe walory odżywcze. Produkty bez chemii zalecane są dla dzieci, a także dla osób chorych.
- Ta żywność jest droższa od konwencjonalnej ale warto ją kupować, bo ta żywność leczy. Ludzie poszukują tych produktów, ale do tej pory nie można było ich zdobyć - mówi dr Wiesława Juszkiewicz, specjalista do spraw ekologii w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Poznań.
Teraz będzie to możliwe.
- W drugiej połowie września ruszy eko-bazar, robimy to po to by wyjść na przeciw oczekiwaniom naszych klientów, bo nasi klienci coraz częściej pytają o taka żywność - Ksawery Ryń, dyrektor spółki Tarpil.
Właśnie doszło do porozumienia producentów ekologicznej żywności z kierownictwem rynku. W pawilonie nr 39 na pilskim targowisku będzie można kupić ekologiczne makarony, chleb, jajka, warzywa i owoce, a także ryby i mięso oraz miód. Klientów pewnie nie zabraknie.
- Jest modnie kupować warzywa na rynku, u nas kupują nawet posłowie i samorządowcy, to stało się modne - cieszy się Maria Gołota, kierowniczka targowiska.
Certyfikowana żywność produkowana jest tradycyjnymi metodami bez nawozów sztucznych i ulepszaczy, czy konserwantów. Niestety też jest droższa, bo często produkcja jest bardziej kosztowna.
- Sprzedajemy jajka kur zielononóżek. Ta rasa została wycofana z hodowli w latach 50., bo te kury nie znoszą klatek, mają bardzo niską wydajność jaj, a do życia potrzebują dużej przestrzeni i zielonych wybiegów, gdy kury nie mają takich warunków to po prostu padają - wyjaśnia Hubert Karolczak, gospodarstwo ekologiczne w Śmiłowie.
Podczas gdy za jajko z hodowli klatkowej zapłacimy nawet 30 groszy, to już za jajko ekologiczne trzeba zapłacić złotówkę i więcej. Dla wielu jednak, cena nie gra roli. Liczy się smak. A ten smak i jakość doceniają już obcokrajowcy.
- Teściowie uprawiają zboża, a my z mężem bydło mięsne. Sprzedajemy wszystko do Grecji, przyjeżdżają własnym transportem i z gospodarstwa odbierają, ale chcielibyśmy aby i tu w Pile można było nasza dobrą wołowinę kupić - dodaje Anna Szalska, gospodarstwo ekologiczne w Kruszkach, gmina Łobżenica.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?