Podczas otwarcia baru przy ul. Andersa 33 można było zjeść pierogi, udko z kurczaka, pulpeciki w kremowym sosie czy naleśniki z serem, do których serwowano oczywiście kompot, a także zwiedzić zaplecze lokalu. - Dokładamy wszelkich starań, aby nowo otwarty Bar Gdański odzwierciedlał najlepsze cechy lokali gastronomicznych minionej epoki. Będzie to widoczne w wykończeniu wnętrza, w którym zachowaliśmy wiele pierwotnych elementów oraz w menu, w którym znajdą się tradycyjne polskie potrawy – mówił jeszcze przed otwarciem Kamil Hagemajer, stojący również za transformacją innego, słynnego baru - Prasowego.
Reaktywacja słynnego miejsca wzbudziła ogromne zainteresowanie warszawiaków. Przed godziną 13:00, o której miało rozpocząć się oficjalne otwarcie, przed wejściem ustawiła się bardzo długa kolejka oczekujących. Wszyscy, zarówno młodsi, jak i starsi, którzy jeszcze pamiętają lokal z lat 50., chcieli zobaczyć, jak będzie wyglądał teraz i sprawdzić, co można tam zjeść.
A było z czego wybierać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się zwłaszcza pierogi. Degustacja przygotowanych dań odbywała się w rytmie muzyki granej przez Warszawską Kapelę Uliczną.
W odnowionym Gdańskim zmieści się około 60 osób, wkrótce ma też zostać otwarty ogródek kawiarniany, w którym będzie mogło zasiąść 40 klientów. Wnętrze lokalu zostało odświeżone, ale nie brakuje nawiązań do wyglądu baru z przeszłości - zachowane zostały m.in. zabytkowe posadzki. Wystrój jest surowy, a miejsce czyste i przestronne.
Bar Gdański. Co tam zjemy?
W menu reaktywowanego baru mlecznego znalazły się m.in.:
- pierś z kurczaka - 6,90 zł
- pierś z indyka - 11,90 zł
- kotlet schabowy - 7,90 zł
- kotlet mielony - 7,90 zł
- wątróbka drobiowa - 9,90 zł
- zapiekanka makaronowa - 7,50 zł
- risotto z warzywami - 7,30 zł
- warzywa pod beszamelem - 8 zł
- zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem - 3,50 zł
- zupa ogórkowa - 4,50 zł
- żurek - 6,90 zł
- naleśniki z serem, jabłkiem lub dżemem - od 7,10 do 8,40 zł
- pierogi z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskie - od 8 do 8,90 zł
Bar otwarty jest od poniedziałku do piątku od 9:00 do 20:00. W weekendy możemy odwiedzać go od 11:00 do 19:00.
Lokal przy ul. Andersa 33 to jedno z kultowych miejsc na mapie Warszawy. Od momentu swojego powstania w latach 50. wyżywił setki stołecznych rodzin. Na uwagę zasługuje jednak nie tylko menu tego miejsca, ale także zabytkowy już wystrój, mozaiki, wykończenia, posadzki.
Czytaj też: Najlepsze bary mleczne w Warszawie. Sprawdź, gdzie zjesz pysznie i tanio
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?