Czym zajmują się warszawscy radni? Realne problemy mieszkańców stolicy. Samorządowcy walczą o zmiany
Włochy dla potrzebujących
Statystyczny Europejczyk marnuje rocznie ponad 173 kg jedzenia, głównie produktów świeżych, takich jak pieczywo, wędliny czy warzywa i owoce - wynika z badania Eurobarometru. Polska z 247 kg żywności marnowanej rocznie na osobę znajduje się niemal w czołówce niechlubnego rankingu - zajmujemy 5. miejsce w Europie. Z pomocą przychodzi idea foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem. Popularne jadłodzielnie działają już w wielu miejscach w Warszawie. Znajdziemy je na wydziałach UW, bazarach, czy przy urzędach dzielnic. Włochy jednak wciąż swojej jadłodzielni nie mają, a zmienić to chce radny Mateusz Załęski. Jego zdaniem dzielnica powinna szybko nadrobić zaległości i otworzyć nie jedną, a od razu dwie jadłodzielnie. Taki punkt przyczyni się do niemarnowania żywności i pozwoli skorzystać z niego przez osoby, które potrzebują pomocy - argumentuje Załęski.