Diabelski owoc to opowieść o pewnym rzadkim składniku potraw, który, dostępny jedynie w odległych rejonach Papui Nowej Gwinei rozpala wyobraźnie miłośników kuchni. Czy dla tytułowego owocu można zabić? Gdy w oddalonej od wielkomiejskiego zgiełku niewielkiej knajpce umiera znany krytyk kulinarny, gra zaczyna toczyć się o coś więcej, niż tylko kulinarny prestiż. Xavier Kieffer, główny bohater powieści rozpoczyna na własną rękę śledztwo, które zaprowadzi go w nieoczekiwane miejsca i nieznane rejony, w poszukiwaniu świętego Graala gastronomii.
Hillebrand napisał powieść dla smakoszy. Jej akcja toczy się gdzieś pomiędzy stolikami restauracji, w gastronomicznym światku (i półświatku) koncernów spożywczych oraz laboratoriach, które powoli stają integralną częścią współczesnej kuchni. Warto prowadzona akcja nie daje czytelnikowi odpocząć, akcja prowadzona jest w szybkim (być może czasami za szybkim) tempie, a kolejne pełne akcji momenty przeplatane są pełnymi smaku opisami potraw, składników, smaków i zapachów.
Diabelski owoc to pozycja, którą warto polecić przede wszystkim miłośnikom dobrej kuchni. Sprawne prowadzenie akcji, ciekawa intryga i lekki styl czynią z debiutanckiej powieści Hillebranda wciągającą lekturę.
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?