MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Zgorzelcu. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Zgorzelcu
Najlepsze lody w Zgorzelcu SherSor
Dowiedz się, gdzie znajdują się lodziarnie w Zgorzelcu. Lato niewątpliwie większości z nas kojarzy się z lodami. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Zgorzelcu.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Zgorzelcu?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Zgorzelcu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zgorzelcu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Zgorzelcu?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Ciekawe fakty o historii lodów

Najstarsza wzmianka o lodach w Polsce pochodzi z wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten był obecny jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku zaczęło być modne chodzenie do cukierni i lodziarni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, a w ofercie znajdowały się podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zgorzelec.naszemiasto.pl Nasze Miasto