Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Leonardo Verde trzecią w pełni wegańską restauracją w Warszawie. Kolejny lokal z certyfikatem V - label WIDEO

Przemysław Ziemichód
Leonardo Verde trzecią w pełni wegańską restauracją w Warszawie
Leonardo Verde trzecią w pełni wegańską restauracją w Warszawie Szymon Starnawski
Co, oprócz rodzaju kuchni łączy Wege Guru, Tel Aviv i Leonardo Verde? Certyfikat V - Label potwierdzający, że wszystko, co tam zjecie lub wypijecie jest stuprocentowo roślinne. Odwiedziliśmy ostatnią wyróżnioną certyfikatem restauracje.

V - Label certyfikuje restauracje oraz produkty wegańskie i wegetariańskie. Sprawdza skąd pochodzą użyte w daniach składniki. To ważne, bo ocenie podlega nie tylko to, co znajdzie się na talerzach. - Niekiedy przy produkcji poszczególnych składników mogą być użyte niewegetariańskie czy niewegańskie składniki, a klient może o tym nie wiedzieć. - mówi Przemysław Chojnicki, koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

Do grona restauracji z certyfikatem dołączył niedawno Leonardo Verde, pierwsza w pełni wegańska restauracja oferująca dania kuchni włoskiej. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy szukają w pełni bezmięsnego miejsca. Wszystko, od pizzy, przez makaron, na winie kończąc jest tu wegańskie. Tym samym, Leonardo Verde trafił do grona stołecznych restauracji, które mogą pochwalić się certyfikatem V-label. Do tej pory dokument ten otrzymały Tel Aviv (cała sieć lokali) oraz Wege Guru.

Dlaczego jest to ważne? Nazwa “restauracja wegetariańska” czy “wegańska” nie jest, niestety, gwarantem niczego. Nawet jeśli menu jest roślinne, nie jest powiedziane, że wina, czy napoje takie muszą być. -Spotykamy się czasami ze składnikami z pozoru wegańskimi, a podczas ich produkcji używana jest żelatyna. Np. soki klaruje się często żelatyną - przyznaje koordynator V-label.

Znak V-label używany jest do certyfikowania zarówno produktów, jak i restauracji. Charakterystyczne zielone “V” możemy znaleźć na 2 milionach opakowań w Europie. - Dotyczy to bardzo szerokiego przekroju produktów. Nie certyfikujemy tylko warzyw, bo one są z oczywistego względu wegańskie - mówi Przemysław Chojnicki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto