Z lekcją pokazową do popularnej Zamkowej przybyli przedstawiciele Akademii Smoker i Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ: Leszek Kosarzecki, który ma na koncie laury zdobyte na mistrzostwach świata w tej sztuce oraz Aleksander Krzysztofiak, także reprezentant Polski oraz szef kuchni w jednej z sopockich restauracji. Wrażenie robiła nie tylko kulinarna wiedza gości, ale także imponująca grillo-wędzarnia marki Smoker. Mistrzowie BBQ przygotowywali wraz z uczniami PZS nr 2 burgery czy wędzone ryby. Wszystko zostało poprzedzone teorią z peklowania czy wyboru odpowiednich mięs.
Podstawowe zasady dobrego wędzenia i BBQ? - Przy wędzeniu kluczowe jest palenisko. Nie powinno być dymu czarnego, a wędzone produkty powinny być osuszone, inaczej wszystkie zrobi się czarne, osmolone. Co do BBQ – liczy się niska temperatura i długi czas. Nie można tej sztuki gotowania mylić z grillem, gdzie kładziemy mięso na rozgrzany ruszt. Tu musi być zawinięte w folię i długo robione pod przykryciem – przybliża Aleksander Krzysztofiak.
Jak uzupełnia Leszek Kosarzecki, w przygotowaniu smacznych i zdrowych potraw ważny jest nie tylko wybór odpowiednich produktów, ale i drewna do opalania. Tu – jak wskazuje – najlepszy wybór to olcha i buk.
Po jaki czasie można dojść do perfekcji? - Jak to mówią, człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera – odpowiada z humorem Aleksander Krzysztofiak. - Sam już parę lat to robię, a wciąż nie uważam, bym osiągnął maksimum perfekcji. Trzeba po prostu starać się robić wszystko jak najlepiej, wtedy uda się osiągnąć pożądany poziom.
Oliwia Smok, która w PZS nr 2 w Sieradzu szkoli się w kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych z uśmiechem zapewniała, że lekcja była smakowita. - To wszystko tak ładnie pachnie, a jak wygląda. Naprawdę polecam. Co mnie zaskoczyło? Na pewno sosy o nietypowych połączeniach jak whiskey i kawy czy wiśniowy, bo o takich do tej pory jeszcze nie słyszałam.
Tegoroczna maturzystka PZS nr 2 w Sieradzu Angelika Chudzia kształcąca się w tym samym kierunku nie wątpi, że lekcja była ciekawym doświadczeniem. - To było coś, czego do tej pory jeszcze w ogóle nie widzieliśmy. Ta maszyna i pasja, z jaką nasi goście mówili o tej sztuce gotowania – to było niezwykle fajne.
W tym tygodniu w Zamkowej odbyło się także podsumowanie zagranicznych praktyk z Erasmusa+. Jak przebiegały staże we Włoszech i Hiszpanii? KLIKNIJ W LINK PONIŻEJ:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?