Nowe miejsca w Warszawie. 10 otwartych w październiku miejscówek, które musisz odwiedzić [PRZEGLĄD]
Pera
Pera to restauracja otwarta przez właścicieli tureckiej restauracji Maho działającej od lat we Włoszech. Nie otworzyła się w październiku, ale pod koniec września, mimo to, postanowiliśmy o niej tu wspomnieć. W menu znajdziemy dania kuchni śródziemnomorskiej, a także azjatyckiej stworzone przez szefa kuchni Nestora Grojewskiego, który przez lata prowadził swoją restaurację w Rzymie, gdzie gotował m.in. dla Leonarda DiCaprio i Cameron Diaz. W karcie pojawiają ręcznie wyrabiane makarony, pizzę z włoskiego pieca, krewetki, hummus, steki z sezonowanej wołowiny, a także ryby i owoce morza. Jeśli chodzi o azjatyckie potrawy, restauracja oferuje spring rollsy, tajską zupę tom kha kai, kaczkę z sosem mango oraz krewetki w czerwonym curry. Adres: Al. Krakowska 248