Owoce morza Warszawa - nieoczywisty wybór
Owoce morza to szeroka grupa dań na bazie skorupiaków, mięczaków i głowonogów (ośmiornice, kałamarnice), spożywanych zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, upieczeniu czy usmażeniu. Tyle jeśli chodzi o suchą definicję, bowiem owoc owocowi nierówny, także ten wyłowiony z morza. Odpowiednie przygotowanie stanowi więc klucz do dobrej potrawy. I tak, mamy w Warszawie restauracje, które specjalizują się w owocach morza: L'Arc ( Puławska 16), Kraken (Poznańska 12), a także miejsca sprzedające owoce morza. Warszawa ma ich kilka: Fish Lovers, Targ Rybny na Powstańców Warszawy, czy Happy Fish na Bazarze Olkuska. Ale o tych miejscach wie każdy, kto wpisał kiedyś frazę “Owoce morza Warszawa” w wyszukiwarkę. My idziemy o krok dalej.
Istnieje bardzo wiele dobrych miejsc specjalizujących się w daniach z ryb i owoców morza, których na co dzień nie kojarzymy z krewetkami, mulami i ośmiornicą. Wybraliśmy dla was siedem najciekawszych, które naszym zdaniem warto odwiedzić właśnie z uwagi na to, że nie są typowymi restauracjami nastawionymi na ten rodzaj kuchni. Jakie to miejsca?
Zobacz je w naszej galerii:
Szutroza - Szlakiem Wielkopolskich Łowisk
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?