Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Pasztet domowy
Składniki: - 300 g wątroby wieprzowej - 800 g schabu karkowego bez kości - 200 g słoniny - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 jajka - 200 ml mleka - 2 cebule, 1 zabek czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 pęczek zielonej pietruszki / duży nie taki jak terez zimą sprzedają we Wrocławiu / - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Schab i watrobę opłukać, zemleć /jeden raz/.Polać winem, posypac pieprzem, solą i gałką.Cebulę i czosnek obrać i posiekać lub zemleć. Masę mięsną wymieszać z cebulą, czosnkiem i natką, wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, wyrobić, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą i piec 1 1/2 godz. temperatura 180 st.C . Pasztet ostudzić, dopiero wyciągnąć z formy. Czytaj też: ŻYCZENIA NA WIELKANOC [wierszyki, rymowanki, SMS, śmieszne życzenia wielkanocne]