Od 2011 roku w ogrodach hotelu Adalbertus odbywa kulinarny konkurs pod nazwą "Smaczki, Smaki i Przysmaki Gnieźnieńskiej Kuchni". W każdej edycji biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu gnieźnieńskiego, a wśród zaproszonych gości nie brakuje przedstawicieli lokalnych władz samorządowych i parlamentarnych.
- [Wszystko] zaczęło się wczesną wiosną 2011 roku, kiedy przyszedł pan Roman Macioszek i powiedział, że warto byłoby coś takiego zorganizować, w innych województwach funkcjonują takie konkursy, więc dlaczego nie u nas? Spotkaliśmy się z panem senatorem Piotrem Gruszczyńskim, Panią Joanną Pietrak-Lipińską, z szefem kuchni sieci hoteli Pietrak Wojtkiem Gubańskim, ustaliliśmy zasady regulaminu i już 16 lipca 2011 odbyła się pierwsza edycja. Poszliśmy z tym dalej. Wymyśliliśmy, że można "rozruszać" kolejne powiaty i tworzyliśmy Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w Gnieźnie przy CK eSTeDe, a uczestniczyło w nim 38 powiatów z całej Wielkopolski
- opowiadała Zenona Golc, prowadząca jubileuszowy, dziesiąty konkurs, a także pomysłodawczyni nazwy wydarzenia.
W kulinarnej rywalizacji wzięło udział sześć gminnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Gniezno, Gminy Trzemeszno, Gminy Czerniejewo, Gminy Niechanowo, Gminy Witkowo oraz Gminy Kiszkowo. Podczas, gdy każde z kół miało okazję do prezentacji swoich wyrobów na stanowiskach degustacyjnych, pozostała część kulinarnej drużyny stanęła w szranki i gotowała przed zgromadzoną publicznością swoje popisowe konkursowe danie. Efekty prac, zarówno na stanowiskach promocyjnych, jak i powstałych podczas konkursu gotowania „na żywo”, oceniało jury, któremu przewodniczył Szef Kuchni Hoteli Pietrak Wojciech Gubański. Imprezę zainaugurowali jej pomysłodawcy i gospodarze – Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński, Dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanna Pietrak-Lipińska oraz Roman Macioszek. Całość wydarzenia poprowadziła Zenona Golc.
Na oprawę artystyczną spotkania złożyły się występy Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno” oraz niechanowskiego zespołu śpiewaczego „Róża”. Pobyt w ogrodach Hotelu Adalbertus umilał ponadto gościom i uczestnikom Jarosław Kusz, artysta muzyk – akordeonista.
Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyniku kulinarnych zmagań i uhonorowanie twórców najsmaczniejszych dań. Jury oprócz smaku czy zapachu, a także nawiązania do tradycji regionalnej kuchni, doceniało nowatorstwo przygotowania, jakość wykorzystanych produktów oraz estetykę podania potraw.
Zwycięzcami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW Czerniejewo, otrzymując tradycyjnie Złotą Łyżkę Starosty Gnieźnieńskiego Piotra Gruszczyńskiego. II miejsce zajęło KGW Niechanowo, III natomiast KGW Gminy Gniezno. Wyróżnienia otrzymały KGW Kiszkowo, Witkowo i Trzemeszno.
Komisja konkursowa doceniła KGW Trzemeszno za najlepsze stoisko promocyjne; KGW Kiszkowo za najlepszą nalewkę oraz KGW Gniezno za najlepsze ciasto. Wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji.
Sponsorem głównym imprezy była Firma Altom Gniezno – fundator bonów na zakup artykułów gospodarstwa domowego w sklepie stacjonarnym Altom w Gnieźnie, a także Browar Fortuna.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?